I dag er det mangel på likestilling i helsesektoren. De siste årene har det vært mange debatter om at kvinners helse ikke blir prioritert. Dette skyldes blant annet for lite forskning og at det ikke eksisterer gode nok behandlingstilbud. Eksempelvis vises det lite til forskning innenfor livmorhalskreft, utmattelse (som rammer flest kvinner), kvinnesykdommer som endometriose og lipødem og da spesielt behandlingen rundt dette. Det forskes mer på menn enn kvinner fordi det er dyrt og tidkrevende å forske på kvinner. Dette er ikke hensiktsmessig med tanke på alle kvinnesykdommer vi står ovenfor. Flere har tatt til ordet for at kvinnehelse også burde være folkehelse – dette må gjøres noe med!

Lipødem, endometriose, PCOS og lymfødem er eksempler på kvinnesykdommer som ikke har gode nok behandlingstilbud. Om du trenger hjelp, må du ta dette privat, ut fra egen lommebok. Det er sjeldent noen form for offentlig tilskudd på mye innenfor kvinnehelse, og flere etterspør et bedre tilbud. Samtidig er prevensjon i form av p-piller noe mange kvinner tar i dag, men som vi egentlig vet lite av hva slags konsekvenser dette får for kroppen vår.

Mange som har ubehandlet endometriose, sliter med ekstra smerter om de går på prevensjon, mens andre kan få vanskeligheter med å få barn om man går for lenge på det. Alt er for usikkert, og derfor er det nødvendig med mer kunnskap. Kunnskap gir trygghet, og er det eneste som hjelper når man skal etablere gode nok behandlingstilbud.

Videre ble vi under koronapandemien oppfordret sterkt til å ta koronavaksinen. Det har vist seg i ettertid at spesielt Pfizer-vaksinen påvirket menstruasjonen i form av kraftigere blødninger, lengre menstruasjon, og kraftigere menssmerter. Forskning gjort av FHI fant blant annet ut at det var økt forekomst av menstruasjonsforstyrrelser hos unge kvinner etter vaksinasjon mot korona. Dette kan tyde på at det var for lite forskning av vaksinen rettet mot kvinnehelse, noe som er svært alvorlig. Det forskes med andre ord ikke nok på kvinnehelse, som faktisk er folkehelse.

Legemiddelindustrien har ikke godt nok kartlagt konsekvensene og bivirkningene av blant annet prevensjon og korona-vaksinen. Man skal heller ikke behøve å betale store summer for å få behandling på en sykdom som preger kvinnekroppen. Ved å forske mer på kvinnehelse, samt etablere bedre behandlingstilbud, vil vi lære mer om kvinnekroppens sammensetning og få bedre hjelp på grunn av forskning som foreligger.

Vi vil ha mer forskning på kvinnehelse. Dette kan bidra til å dekke kunnskapshullene som per dags dato eksisterer, slik at man på lang sikt kan etablere og styrke behandlingstilbud rettet mot kvinner, både offentlig og privat.

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

Vil du vite mer om hvordan du skriver for Midtnorsk debatt? Les mer her!