Mattilsynets ferskeste rapport om norske svin er ikke egnet til omdømmebygging.

En ny rapport fra Mattilsynet viser regelbrudd i over halvparten av svinebesetningene de besøkte. Det er oppsiktsvekkende mange brudd. Det er vanskelig å ha tillit til næringen når det gang på gang viser seg at dyr blir vanskjøttet eller ikke har det bra nok.

Mattilsynet har gjennomført en tilsynskampanje for å undersøke hvordan norske griser har det. Tirsdag la de fram resultatet som nok en gang avdekker at dyrevelferden langt fra er god nok. Mattilsynet besøkte 582 gårder uanmeldt, og de avdekket regelbrudd i vel halvparten av besetningene.

Mange av regelbruddene var mindre alvorlige og handlet i stor grad om at grisene hadde for lite strø og rotemateriale. Det ligger i grisenes natur å ha noe å rote i. Strø trenger de for å ligge godt og tørt. Når dette mangler helt, trives ikke dyrene. Det går utover helsa både fysisk og mentalt. De kan få gnagsår, infeksjoner, bli stressa og frustrerte. Mer alvorlig er det at én av fire bønder brøt reglene for behandling av skadde og syke dyr.

Tilsynene viste også at mange griser har det bra. Noen bønder driver godt over kravene i regelverket, mens andre altså driver dårlig eller veldig dårlig. Men vi kan ikke ha det slik at en del griser har trukket vinnerloddet, mens altfor mange er tapere. Bøndene må følge regelverket. Regelverket er riktignok verdens strengeste, men er laget nettopp for dyrenes ve og vel. Når bønder ikke greier å holde standarden, er det desto viktigere at nettverket av veterinærer, rådgivere, slakteriansatte eller andre sier ifra hvis de ser at dyrene ikke har det bra.

Landbruksminister Sandra Borch (Sp) forventer at svinenæringen skjerper seg. Men kommer det til å skje? Tidligere har NRK-dokumentarer avdekket gjentatte brudd på dyrevelferden. Griser led i måneder og år, og det kunne ta lang tid før Mattilsynet fulgte opp og kunne krysse av for at bonden hadde ordnet opp. I 2019 lovet kjøttbransjen full opprydding i norske grisefjøs. Men løftet ble ikke innfridd. Det må skje endringer hvis omdømmet og forbrukernes tillit til dette husdyrholdet skal bli bedre.