Tirsdag 14.mars hadde Adresseavisen et stort oppslag om vindkraft som jeg ikke er i stand til å legge vekk. Åslaug Hagas syn på vindkraft fikk tre hele sider uten en eneste motforestilling eller ett kritisk spørsmål fra avisens side. Haga er for ordens skyld administrerende direktør i en interesseorganisasjon som har til hovedoppgave å påvirke politikere til massiv utbygging av vindkraft.

I oppslaget hevder Haga at strømprisen vil tredobles uten vindturbinene. Adresseavisens hovedoverskrift er: «Ny analyse avslører…». Det som framstilles som udiskutable fakta, er imidlertid Hagas hypotese om hva som ville skje om all vindkraft i landet skulle forsvinne. Dette er en tendensiøs framstilling. Adresseavisens oppslag blir altså et rent utstillingsvindu for lobbyisten Haga. Men er det slik avisen ønsker å framstå for oss abonnenter? Hvorfor ønsker Haga som administrerende direktør å fremme et slik budskap i Midt-Norge akkurat nå når Fosensaken er så betent?

Som leser forventer jeg at Adresseavisen greier å sette vindkraft inn i en videre kontekst. Er ikke avisas samfunnsoppdrag å grave, utfordre og beskrive virkeligheten til det beste for sannhetssøkende lesere? Jeg ber dere derfor drøfte om vi skal ha datasentre og kryptofabrikker når de trenger enorme mengder TWh? Vise hvordan vi klarte å bygge et av verdens beste samfunn som har hatt mer enn nok kraft helt til nå. Stille spørsmål ved om mantraet om mer kraft i vannkraftlandet Norge kan være fremprovosert og usant?  Det hadde vært bra om Adresseavisen kunne finne svar på spørsmålet om hvor mye Co2 som slippes ut gjennom vindturbinens produksjonskjede; gruver med utvinning, stålkonstruksjon, transport av enorme søyler og turbinblader, utkjøring i norsk natur, bygging av milevis av veg per anlegg med enorme anleggsmaskiner og oppstillingsplasser på størrelse med halve fotballbaner. Eller kanskje utfordre Haga om hvorvidt de 1500 literne girolje og hydraulikkolje i hver turbin gjør dem klimavennlige?

Med et kritisk perspektiv kunne Adresseavisen bidra til et reflektert og opplyst ordskifte.

Håper jeg ikke venter forgjeves på slike bidrag.

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

Vil du vite mer om hvordan du skriver for Midtnorsk debatt? Les mer her!