Status legevakt klokka 01:40 natt til 25. september 2022:

  • Ti pasienter på ytre venterom

  • To av disse har hastegrad oransje (norm om legetilsyn innen ti min)

  • Elleve pasienter venter foreløpig hjemme

  • Ti pasienter befinner seg inne på legevakten, såkalt indre ventesone eller under behandling

  • Fire av disse er såkalt oransje pasienter

  • Én pasient er akkurat ankommet bevisstløs (legetilsyn umiddelbart)

  • Legebilen har fire pasienter ventende

  • Totalt 36 ventende pasienter

Natten har akkurat begynt. Tilstrømningen av nye pasienter er som regel kontinuerlig gjennom hele natten. Såkalt konfereringer med AMK skal håndteres øyeblikkelig. Telefoner til sykehjem og pasienter skal tas fortløpende. Rundt klokka 03–04 kommer også skadene etter at utestedene i Midtbyen har stengt. I artikkel i Adresseavisen om legevakten 24. september uttrykker helse- og velferdsdirektør Wenche Dehli at driften ved legevakten er forsvarlig. Hva som er forsvarlig eller ikke får være opp til hver enkelt å vurdere, men legene som arbeider natt vurderer ikke driften nattetid ved legevakten som forsvarlig. Av flere grunner. Dehli sier at hun ikke er bekymret for pasienter som er virkelig syke, fordi de ansatte er gode på å vurdere og bedømme pasientene. At ansatte har god evne til å vurdere og bedømme pasienter, er vi enige i. I motsetning til Dehli er vi imidlertid tydelig bekymret, også for pasienter som er virkelig syke.

Arbeidsforhold nattetid har blant annet ført til:

  • Forsinkelse av behandlingsforløp ved akuttmedisinske tilstander der tid er helt avgjørende for utfallet.

  • Ventetid, uten legetilsyn, på opptil fire-fem timer for pasienter med alvorlige akuttmedisinske tilstander. Når først tilsett av lege har disse blitt lagt inn øyeblikkelig på sykehuset.

Dette er hendelser som Trondheim kommune er informert om. Leger som arbeider natt opplever ikke dette som forsvarlig drift.

Daniel Granstrøm skriver at legene på legevakta i Trondheim kjenner på en stor bekymring fordi kommunen ikke legger til rette for at de kan utøve yrket under forsvarlige omstendigheter. Foto: Emilie Holtet

Små barn kan sitte mange timer på venterommet. Noen med brudd i skjelettet, andre med febersykdom. Det er kanskje ikke medisinsk uforsvarlig at disse venter mange timer, men noen av dem blir faktisk akutt innlagt på sykehus når de først får tilsyn av lege. Barna på legevakten er blant de mest tålmodige pasientene vi har, kanskje fordi de ikke klarer å si fra. Skal det være slik? Dehli sier i artikkel at leger kanskje kjenner på en usikkerhet før de går på vakt. Vi kjenner ikke på en usikkerhet. Vi er trygge på egne faglige vurderinger. Men vi kjenner på en stor bekymring fordi kommunen ikke legger til rette for at vi kan utøve vårt yrke, og heller ikke ivareta våre arbeidsoppgaver under forsvarlige omstendigheter. Usikkerheten vår er knyttet opp mot om kommunen tar våre bekymringer på alvor og om de er villige til å gjøre noe med det, intet annet. Vi er vant til å ha det hektisk, og vi er vant til å hanskes med det meste, presis som Dehli sier. Det er en del av yrket. Men arbeidsbelastningen for leger som jobber natt ved legevakten er altfor høy. Driften ved legevakten er etter legenes mening uforsvarlig fra et arbeidsmiljømessig perspektiv. Vi er reelt bekymret for både langtidskonsekvenser og negative konsekvenser per i dag for de som jobber natt ved legevakten i Trondheim. De som jobber natt har ikke reelle muligheter for pause, og det er ingen handlefrihet til å styre pauser og arbeidstempo selv. Det foreligger heller ingen ordning med ekstra personale som kan tilkalles ved stor pågang.

Det finnes forslag til legebemanning basert på hvor mange folk som bor i området rundt legevakten. Dette forslaget definerer minst to leger på vakt når populasjonen er over 60 000 personer. Ved legevakten i Trondheim er legevaktdistriktet på cirka 252 000 personer, studentene kommer i tillegg. Trondheim kommunes norm for antallet leger på vakt nattetid er tre. To leger inne på legevakten og én som rykker ut ved behov. Vi mener at dette er for få. Leger som jobber natt ved legevakten har følgende forventninger til Trondheim kommune: Lytt til oss. Arbeidsbelastningen er for høy – alle ukens netter. Økt bemanning nattetid av både leger og sykepleiere er helt nødvendig. Det er nødvendig nå.

Vil du vite mer om hvordan du skriver for Midtnorsk debatt? Les mer her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe.