FNs generalsekretær mener vi er på vei mot en global katastrofe. Det vil vi merke også i Trøndelag.

FNs miljøprogram fortalte denne uka at med dagens politikk ligger det an til at temperaturene på kloden øker mye mer enn målsetningen. Målet er å begrense oppvarmingen til 1,5 grader. Men selv om de eksisterende planene for klimakutt blir gjennomført, går vi mot en global oppvarming på rundt 2,5 grader mot slutten av århundret, mener FN.

Klimakrisen er lenge blitt omtalt som en kommende katastrofe. For mange, særlig i fattige land på den sørlige halvkule, har katastrofen allerede rammet. En tredel av Pakistan ble lagt under vann da flomkatastrofen rammet dem i høst. Konsekvensene på både kort og lang sikt var enorme.

I Norge og Europa er det fare for at utviklingen ikke gjør like sterkt inntrykk. Krigen i Ukraina overskygger det meste. Vladimir Putin bruker gass som våpen, og gassprisene skyter i været. Det er en viktig årsak til at Equinor fikk et rekordresultat på rundt 250 milliarder kroner i tredje kvartal.

Akkurat nå er nok mange mest opptatt av sterk prisvekst og fare for høy rente. Det må ikke føre til at vi – og i hvert fall ikke politikerne – glemmer den aller verste krisen. Hvis vi ikke klarer å stoppe temperaturøkningen, vil det få alvorlige konsekvenser også her i landet.

I Trondheim og Trøndelag blir det for eksempel nødvendig med enorme investeringer. Mer nedbør og høyere temperaturer betyr at vi trenger et mye bedre avløpsnett. Vi trenger bedre vern mot springflo og store regnskyll.

Verken Norge eller Europa kan sette klimapolitikken på vent. Krigen i Ukraina må ikke føre til at vi ikke tar oss råd til kraftige klimakutt. Hvis Norge og verden ikke klarer å ta et krafttak og stoppe temperaturøkningene, vil det bli ekstremt kostbart om en del år. Også vanlige folks lommebøker blir rammet.

Politikerne må selvfølgelig forholde seg til dagens virkelighet, men det de gjør i dag, kan få konsekvenser i mange tiår framover. De har et stort ansvar.