Jeg gikk selv to år på yrkesfag og fikk høre dette.

Jeg mener at noe av det som gjør samfunnet vakrest er ulikhetene. Hvordan de ulike ressursene, styrkene og ferdighetene skaper et bærekraftig samfunn.

Alle ungdommer som med sine ferdigheter gjør en forskjell i noens liv, enten det er som lege, psykolog, lærer, helsefagarbeider eller elektriker.

Jeg gikk selv yrkesfag første og andre året på videregående. Jeg kunne sitte på biblioteket og høre elevene på studiespesialisering snakke om hvor enkelt vi hadde det, vi som bare gikk yrkesfag. Og når jeg fortalte familien min eller gamle lærere hva jeg hadde valgt, lurte de på hvorfor, jeg som hadde så gode karakterer.

Les også: 500 elever kan ikke gå uten læreplass

Jeg tenker at mye av dette kommer av at yrkesfag ikke satses på, man blir ikke tatt på alvor og fremtiden kan føles usikker.

I dag står nesten 10600 ungdommer uten læreplass. Det blir satt rekord etter rekord i antallet elever som burde hatt, men som ikke får læreplassen de fortjener. Folkens – det er for dårlig!

Det er snakk om fremtidens ungdommer, det er snakk om ressurser, det er yrkesfagelever som ønsker å bidra og som fortjener det aller beste, som blir stående utenfor arbeidsmarkedet.

Norge trenger flere på yrkesfag mer enn noen gang før, vi lider av mangler. Da må det settes inn tiltak, for akkurat nå er det ikke rart at ungdom ønsker å velge noe annet enn yrkesfag og at tallene dermed går ned.

Opptatt av debatt? Les også: Når overvektige skal kose seg , sitter «styggen på ryggen» og ødelegger gleden

Tiltak trengs, tiltak som mer praksis enda tidligere, og å sørge for at alle får læreplass. Fordi én elev uten læreplass er en elev for mye.

Vi må også skape mer åpenhet og respekt rundt det å tørre å velge annerledes enn majoriteten. Det å tørre å stole på sine egne ferdigheter.

Vi kan skape ei fremtid der vi har tro på alle og der vi ikke rangerer menneskene rundt oss. Ei framtid som ikke bare skal være for dem som har mest, men for alle. Et samfunn der det ikke spiller noen rolle hva du heter, hvor du kommer fra eller størrelsen på lommeboka til foreldrene dine.

Norge består av et vakkert fellesskap som er verdt å ta vare på, der vi har like muligheter og ikke minst muligheten til å velge.

Valg betyr frihet. Vi trenger hver og en av våre fagarbeidere, vi trenger de som legger hjertet sitt i å gi det norske folk en uforglemmelig matopplevelse, vi trenger hun som smiler litt ekstra på sykehjemmet, vi trenger de som gir barna mestringsfølelse og elektrikeren som gir en hel familie trygghet i sitt eget hus.

Mer debatt: Hei, du med rottweileren, du har ikke alltid kontroll på den løse hunden din

Vi kan starte med å legge større vekt på praktiske ferdigheter og praksis nær opplæring allerede fra de første skoleårene. La barn vokse opp med å vite at alle ressurser er like mye verdt.

Vi må derfor ha en bedre yrkesveiledning i grunnskolen og gi alle elever kunnskap om ulike yrker og sikre at alle elever som er kvalifisert, får læreplass og ikke minst at alle lærlinger skal få et lærlingbevis med samme fordeler som elever og studenter har.

Vi må rive ned barrierene og omfavne ulikhetene

Tenk deg om før du ser ned på ungdom, ditt barn, venninne eller barnebarn som velger yrkesfag.

Det er sammen vi alle bygger landet.

Hør våre kommentatorer og gjest Per Olav Hopsø snakke om nytt Trøndelag, nytt Arbeiderparti og sommerferie

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

Hør vår debatt-podkast: - Man må kunne tåle karikaturer av profeten