Trygve Lundemo skriver side opp og ned om kunnskap uten helt å vite hva han skriver om.

Stortingspresident C.J. Hambro har som kjent skrevet seg inn i norsk historie med gullskrift. Enkelte av uttalelsene hans er tidløse, blant disse den rause påpekningen av at det må være tillatt for enhver å gi uttrykk for den forvirring som hersker i vedkommende hode. Av en eller annen grunn rant det Hambro-sitatet meg i hu da jeg leste Lundemos «kommentar» i forrige uke om tilstanden i norsk forskning med mer. Lundemo skriver om kunnskapens tre, men ser kanskje ikke skogen for bare trær:

Påståtte kutt i forskning, mer veibygging, kunnskap, settepoteter og såkorn sauses i alle fall sammen i en salig suppe som ender opp i en noe vag konklusjon om at kunnskap er viktig. Kunnskapsbegrepet hans forblir noe diffust, men jeg får til sist passet mitt påskrevet ved at Lundemo hevder at jeg burde han tenkt likedan om kunnskap som om settepoteter, og underforstått; det er kun det siste jeg forstår meg på. Syntax error? Jeg tenker selv at det er behov for noen oppklarende fakta:

  1. Jeg har ikke foreslått kutt i bevilgningene til norsk forskning. Den forrige regjering derimot gjennomførte engangskutt på til sammen om lag 1,7 milliarder kroner i årene 2017-2021.

  2. Forskningsrådet har over tid brukt mer penger enn Stortinget har bevilget. Som en konsekvens av dette ligger det an til at Forskningsrådet samlet sett går i minus i årene fremover. Det har de selvsagt ikke anledning til.

  3. Forskningsrådet har heller ikke anledning til å flytte penger etter eget forgodtbefinnende i strid med det Stortinget har bestemt - uten at Stortinget eventuelt gir samtykke til det. Dette er en praksis som likevel har vært utbredt.

  4. Som ansvarlig statsråd er det viktigste du gjør å sørge for at Stortingets vedtak blir fulgt opp, og at eventuelle avvik rapporteres og snarest mulig justeres. Det er et grunnprinsipp i vårt parlamentariske system.

Situasjonen er dermed den at det er resultatet av kutt, overforbruk og dårlig statsstyring fra den forrige regjeringen det har blitt min jobb å rydde opp i. Lundemo får selv svare på hvorfor han tilsynelatende ikke er kjent med disse harde fakta.

Så: et lite overblikk: For første gang på 25 år er Norge i en situasjon der vi ikke uten videre kan eller bør bevilge oss ut av mer eller mindre selvskapte problemer. Det er press i alle deler av økonomien, prisene stiger og Norges Banks styringsrente er ventet å øke i årene fremover. Å fortsette med Erna Solbergs elleville vekst i oljepengebruken vil nå bare gjøre vondt verre. Vi er med andre ord som land i ferd med å komme i en situasjon som ligner på den virkeligheten alle andre land alltid er i: Det må prioriteres og offentlig pengebruk må atter bli mer effektiv og i samsvar med sunn fornuft.

Det siste er på høy tid – uavhengig av det Lundemo synes å mene/tenke. Mange offentlige byggeprosjekt har de siste årene gått over styr. Budsjettrammer blir sprengt, prosjekter ferdigstilles seinere enn avtalt og har en enhetskostnad det er umulig å forvare. Nytt regjeringskvartal er pr dato det mest kritikkverdige eksempelet, men også i min sektor er listen betydelig: Nytt veterinærbygg på Ås, livsvitenskap i Oslo, Vikingtidsmuseum i Oslo – og ja, campussamlingen i Trondheim. Mens tidligere regjeringer bare har brukt mer penger til byggene på ett eller annet tidspunkt er ferdige er min melding at festen er over: Vi skal bygge skikkelig og nøkternt – og ekstra kostnader skal kunne rettferdiggjøres. Det gamle campusprosjektet opererte med en kvadratmeterkostnad på 100 000 kroner. Med en slik enhetskostnad vil en vanlig enebolig på 150-200 m² koste mellom 15 og 20 millioner å bygge. Derfor fikk de ompuss, og av resultatene så langt ser det ut som de leverer mye av det samme til en betydelig lavere pris. Nøktern og ansvarlig styring gir dermed resultater, noe ikke minst norske skattebetalere bør være opptatt av.

Til sist: Kunnskap er så mangt. Olav H. Hauge har skrevet fint om hvordan man bør bygge en mur. Du må vite hva du gjør også når du skal finne olje og gass, eller sette poteter. På samme vis må Statsstyring også være kunnskapsbasert og i henhold til de rammer Stortinget vedtar. Det vet kanskje Lundemo også, selv om han skriver det motsatte.

Vil du vite mer om hvordan du skriver for Midtnorsk debatt? Les mer her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe