Dagens unge kan ikke forvente en like god og romslig pensjon som de som nå går ut av arbeidslivet. Ikke bare vil yngre få mindre å rutte med, allerede i dag ser vi at det er kvinner som kommer dårligst ut på pensjon. Hele 85 prosent av alle dagens minstepensjonister er kvinner.

Dette er en trend mange har jobbet lenge med å snu. Derfor blir jeg utrolig glad når jeg leser om Natasha i Adressa, som forteller at hun har blitt inspirert av DNBs Hun Investerer kampanje til å gjøre små grep som vil bety veldig mye senere i livet. Vi kvinner må ta mer kontroll over egen økonomi. Det handler om økonomisk trygghet og valgfrihet. Styrer du egen økonomi, styrer du eget liv. Små sparegrep i ung alder kan få stor betydning når du blir pensjonist.

For 50-60 år siden så var det ikke uvanlig at kvinner fikk husholdningspenger av sin mann. Vi har kommet langt siden da, det er utenkelig for meg og også for mine medsøstre å skulle bli forsørget av menn i dag. De aller aller fleste av oss er i stand til å forsørge seg selv. Nå er det viktig at vi også blir med på å tenke langsiktig - å ta ansvar for sin egen fremtid med sparing og investering til pensjon.

Rigmor Bråthen, Regionbanksjef Trøndelag/ Plassjef Trondheim i DNB Foto: Privat

I dag, med økte priser og stigende renter, kan det for mange virke vanskelig å spare. Det blir ikke bedre av at aksjemarkedet er urolig og uoversiktlig. Vi må tørre å snakke om hvorfor man skal investere, og særlig ulikheten mellom kvinner og menn. Kvinner, når de sparer, har tradisjonelt spart på konto, mens menn har investert pengene sine i for eksempel aksjemarkedet. Det har gitt betydelig større avkastning over tid. Dette har gitt et stort kapitalgap mellom kjønnene. Forskjellen tilsvarer faktisk et helt statsbudsjett.

At kvinner er overrepresentert blant minstepensjonister, krever handling. Kvinner har tradisjonelt vært flinke til å spare, men det er hva de har gjort med sparepengene sine som har bidratt til kapitalgapet. Ikke alle vet hvor de skal begynne. Derfor er det viktig folkeopplysning som Adressa løfter frem.

Jeg tror ikke at Natasha sin historie er unik, men desto mer viktig å fortelle. I Natasha sitt tilfelle var det en pekefinger fra bestemora som fikk henne til å ta grep. For mange kan aksjefond, og i hvert fall pensjonssparing, virke både fremmed og skremmende. Vi må øke både bevisstheten og kompetansen om de langsiktige fordelene med å spare til egen pensjon. Jeg tror vi alle trenger en liten velmenende pekefinger for at vi skal komme i gang med sparingen.

Dette er i ferd med å endre seg. Etter at vi lanserte Hun Investerer- kampanjen, har vi opplevd en betydelig økning i antall kvinner som ser på hvilke muligheter langsiktige investeringer gir.  Blant våre egne kunder ser vi nå at kvinnelige fondsparere er i flertall!

Vi trenger alle en vennlig pekefinger iblant om betydningen av pensjon. Fordi det handler om økonomisk trygghet, kontroll på eget liv og mulighet til å leve et godt liv som pensjonist.

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe