Det er grunn til bekymring når de fleste store industribedrifter er overtatt av eiere uten lokal tilknytning.

Torsdag ble det klart at det familieeide industrikonsernet Reinertsen snart er historie. Reinertsen har vært en av Trøndelags største private arbeidsgivere. Bedriften har hatt milliardomsetning og nærmere 3000 ansatte. Siden 2015 har virksomhetene forsvunnet ut av Reinertsen-familiens eierskap, én etter én.

Økonomiske problemer har ført til at Røkke-selskapet Aker Solutions overtar olje- og gassvirksomheten. Med det er alle de tre virksomhetsområdene solgt ut av den familieeide bedriften til to norske og en svensk virksomhet. Ingen av de tre, ÅF-gruppen, Veidekke og Aker Solutions, har store eiere med tilknytning til Trondheim og Trøndelag.

LES OGSÅ: Avdekket ukjent gjeld på 300-400 millioner kroner.

Slik har det gått med en lang rekke store bedrifter. Lokalt eierskap er blitt avløst av fjernstyring i store konsern, som gjerne er børsnotert og har eiere uten industriell eller geografisk tilknytning. Det er ikke noe å innvende mot dem som har overtatt virksomhet fra Reinertsen, annet enn at de representerer et eierskap som har en armlengdes avstand.

Med noen få unntak, er det i Trøndelag bare i havbruksnæringen det fortsatt er større industrivirksomhet som har lokale og regionale eiere. Det generelle bildet er at store industribedrifter fjernstyres, mens små og mellomstore virksomheter oftere har lokalt eierskap.

LES OGSÅ: Odd Reitan vurderte å by på Reinertsen

Det er bra med nasjonale og internasjonale industrilokomotiv, men det er også viktig med bedrifter som har lokal og regional forankring. Det har betydning hvem som eier en bedrift og hvor eierne bor.

Amerikansk forskning viser at når avstanden mellom bedriften og eierne øker, tar bedriften mindre hensyn til lokalsamfunnet. Bedrifter uten lokale eiere har blant annet større tilbøyelighet til å flytte produksjon og funksjoner. Dette handler altså ikke bare om lokal stolthet og jåleri.

Et jungelord for næringslivet heter «spis eller bli spist». I Trøndelag er det flere som er blitt spist enn som har spist.