I dag bor det mennesker fra 157 ulike nasjoner i store, lille Trondheim. Det skal vi være glade for.

Byen vokser, vi blir stadig mer sammensatt, internasjonal og flerkulturell. Det er på tide å rope hurra for alle utlendingene som kommer til trønderhovedstaden.

De ferskeste tallene i byens befolkningsstatistikk viser at vi blir flere. Dermed blir vi også en mer spennende og mangfoldig gruppe av folk fra ulike hjørner av verden. Innvandrere og norskfødte mennesker med innvandrerforeldre utgjorde i 2010 ti prosent av byens befolkning. På åtte år har denne gruppen økt til 15,3 prosent. Vi hadde neppe klart oss uten dem.

Polakkene er fortsatt den største gruppen utlendinger i Trondheim. Siden 2010 har arbeidsinnvandring fra Polen økt med over 130 prosent. Det er grunn til å tro at de fleste av disse jobber i byggebransjen og sørger for at det bygges boliger, kontorlokaler og butikker rundt om i Trondheim. Det er vanskelig å tenke seg at den omfattende byggeaktiviteten vi har hatt de siste årene ville vært mulig uten en betydelig arbeidsinnvandring.

Men på byggeplassene rundt om i byen snakkes det ikke bare polsk og norsk. Latviere og litauere kommer til byen i stadig større grupper. Selv om statistikken ikke viser det, må vi anta at mange av disse er håndverkere. Går man bak tallene for arbeidsinnvandrere i byen, tyder det også på at de i større grad enn før stifter familie i Trondheim. Andelen norskfødte barn med innvandrerforeldre øker i disse gruppene.

I årene som kommer vil byens befolkning fortsette å vokse, samtidig blir andelen av de over 70 år og de under 19 år større. Det er disse gruppene som har størst behov for kommunale tjenester som barnehager, skoler og omsorg. Andelen av mennesker i yrkesaktiv alder vil da gå ned. Selv om vi i fremtiden får folk over 67 år som både er spreke og villige til å jobbe, betyr det at det blir færre i vanlig arbeid. Skal samfunnsmaskineriet gå rundt, må befolkningsveksten fortsette, og vi må stadig ha påfyll av mennesker i yrkesaktiv alder. Enda større tilstrømning fra andre deler av landet og fra utlandet av folk som vil bo og jobbe i Trondheim vil ikke forhindre en slik utvikling, men vil bidra til å motvirke at pendelen svinger for langt.

Strømmen av svensker, som for noen år siden jobbet på nesten alle serveringssteder rundt om i byen, ser ut til å ha avtatt de senere årene. Riktignok bor det fortsatt 1271 av dem i Trondheim, men strømmen er på retur. Mange av dem har trolig funnet seg jobber hjemme nå når de økonomiske pilene igjen peker oppover der.

Trondheim er en del av en globalisert verden der mennesker flytter på seg for å skaffe seg jobb og skape seg et liv, langt unna der de er født og oppvokst. Det er imidlertid ikke gitt at Norge i all fremtid vil være et attraktivt land for slik arbeidskraft. Økonomisk utjevning i Europa og bedre vilkår i andre land kan raskt snu strømmen av arbeidsinnvandring til Norge. Da ender vi fort opp med et underskudd på arbeidskraft. Nettopp derfor er det viktig å opprettholde et yrkesliv i Norge og Trondheim som gjør at yrkesaktive utlendinger velger å komme hit. Ingen ting er bedre enn om de også lærer seg norsk, finner seg en kjæreste, kjøper seg en bolig og lager barn.

Folk fra Polen, Tyrkia, Sverige og Tyskland er de største gruppene utlendinger som bor i Trondheim. I tallene for antall utlendinger og barn født av utenlandske foreldre finner vi også asylsøkere og flyktninger. Folk fra Eritrea, Syria, Irak og Somaliaut gjør gruppene utlendinger på de neste plassene i oversikten. I dag bor det 1031 syrere i byen, og det tallet har økt voldsomt de siste årene. Trondheim kommune har tatt imot en større andel asylsøkere, spesielt fra Syria, og det slår ut på statistikken. Vi ser også andelen afghanere har økt kraftig de senere årene.

LES KOMMENTAREN: Ungdommen flytter til byen. De gamle blir igjen på bygda

Asylstrømmene til Europa, Norge og Trondheim er vanskelig å styre og like vanskelig å forutse. Men det er all mulig grunn til å regne med at krig, konflikt, klimaødeleggelser og økonomiske forhold rundt om i verden vil bety at flyktninger og asylsøkere vil prege verdensbildet fremover. Politiske forhold her hjemme vil avgjøre hvor mange som til sist vil ende opp i Trondheim. Jevnt over er andelen yrkesaktive i denne delen av befolkningen lavere enn ellers i samfunnet. God integrering, språkopplæring og jobber for asylsøkerne er en god investering for et land som i fremtiden kommer til å trenge flere hender i arbeid.

LES FLERE KOMMENTARER FRA HARRY TILLER HER