Snart blir det meste forandret i Klæbu, men Trondheim har også overraskelser i vente.

Har du vært mye i Klæbu? Én gang. Ikke siden åttitallet! En uhøytidelig spørreundersøkelse blant innfødte trondhjemmere tyder på at de ikke har slitt ut veien til nabokommunen i sør. Sist spurte virket ikke spesielt interessert i å gjenta turen heller. Klæbu er liksom ikke stedet man bare drar til.

Så er det også lett å tenke at man plutselig har havnet helt ut i villfaret. Veien er svingete og smal, det er langt mellom husene. Bare en og annen hest lunter rundt på sommerbeite. For en som er sulteforet på vakkert kulturlandskap, var det en lise for sjelen å kjøre de drøye to milene i bedagelig tempo. Men plutselig er du der. Det føles kanskje langt unna, men Klæbu sentrum er til gjengjeld kompakt så det holder. Bare noen steinkast mellom skole, barnehager, butikk og hjem.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Trondheims befolkning har grunn til å føle seg lurt

Ikke engang tyvene finner veien til Klæbu, hevder klæbyggene selv. Slikt blir det trygge oppvekstmiljø av. Det er ikke uten grunn at mange småbarnsfamilier har bosatt seg her. Kommunen ligger nær byen, men har det vi tenker på som bygdekvaliteter. I fjor ble Klæbu kåret til årets frivilligkommune.

Om halvannet år opphører både Trondheim og Klæbu som egne kommuner. Første januar 2020 skal de gjenoppstå som en helt ny kommune. I Trondheim merker vi ikke så mye til sammenslåinga. Jeg tror heller ikke folk tenker over at dette forandrer noe som helst. Trondheim vant både navnet, kommunevåpenet, plasseringa av rådhuset og ikke minst kommuneblomsten. Om noen skulle være i tvil om hva den, er så har Trondheim nyperose, Klæbu har hegg. Heldig med valg av blomster, var de begge. Selbu har til sammenligning einer, Melhus har klåved, en liten gråaktig busk i tamariskfamilien. Fosnes har fått utdelt rome, en giftplante som stadig tar livet av sauer på beite. De uheldige lammene lider en sakte og smertefull død. Den blomsten overlever neppe sammenslåinga med Namsos, for å si det sånn. Men nok om blomster. Det var jo Klæbu dette skulle handle om. Jeg blir så lett avledet av botanikk.

Les Trygve Lundemos anmeldelse av Klæbu sentrum

I Klæbu blir det meste forandret. Rådhuset vil tømmes for folk, kun tjenestene blir igjen i den gamle kommunen. Skoler, barnehager og helse- og velferdssenter flyttes ikke. Med tanke på de store omveltningene kommunen står foran, er det imponerende at lille Klæbu med 6000 innbyggere helt frivillig vil slå seg sammen med store Trondheim. Når to kommuner slår seg sammen, er det som regel en dragkamp om hvor den minste lille kontorstol skal stå. Nå blir det knapt en stol igjen på rådhuset, det eneste de vet er at bygget skal brukes til samfunnsnyttige formål.

Les Ukeadressas reportasje om vår nye bydel

Kommunens første kvinnelige ordfører, Kirsti Tømmervold (Ap), gikk åpent og modig inn i et ekteskap som mange ville vegret seg for. Det er lett å frykte at Klæbu bare blir en ubetydelig bydel i Trondheim. Den risikoen har hun og resten av de 23 politikerne tatt fordi de mener innbyggerne får et bedre tilbud som en del av Trondheim. Det valget står det respekt av. Folket var åpenbart enig. Folkeavstemninga viste et stort flertall for sammenslåing. Så er også Klæbu Norges fremste pendlerkommune. Nesten 70 prosent kjører daglig inn til Trondheim.

Ordfører Kirsti Tømmervold

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Hvis vi ikke snart tenker nytt, kan det Norge vi elsker forsvinne for godt.

De samme politikerne skal få seg litt av et sjokk i møte med den politiske kulturen i Trondheim. I Klæbu framstår politikken mer som en tverrpolitisk dugnad. Eksempelvis vedtar formannskapet et enstemmig budsjett. Som en del av bystyret i Trondheim får de brynt seg på en litt mindre konsensusorientert virkelighet.

Hva har så Trondheim å tjene på dette ekteskapet, lurer kanskje noen på? Få vet at Trondheim kommune øker sitt areal med 50 prosent. Det er ikke bare Vassfjellet som kan trekke byfolket til Klæbu. Turområder, uberørt villmark, fiskeelver og skiløyper er noe Klæbu kan tilby. 2500 byggeklare tomter står klare for folk som ikke vil ha naboen i maten. I tillegg har de betydelige næringsarealer som ikke er i konflikt med dyrka mark. Det burde være en gavepakke til politikerne i Trondheim, som har gitt kommunen den lite ærerike førsteplassen i nedbygging av dyrka mark. Det jobbes intenst for å få travbanen til Klæbu. Flere vil nok ta turen sørover når Norges lengste storby-tursti en dag står ferdig. Som «morgengave» til den nye kommunen, lages det nå en sammenhengende sti langs Nidelva fra Tempe til Klæbu. Da skal joggerne få brynt seg.

LES FLERE KOMMENTARER FRA TONE SOFIE AGLEN HER

Og er du ikke allerede overbevist om at Klæbu gjør Trondheim mer spennende, så hør på dette: Nå blir Trondheim en del av det interkommunale samarbeidet om bjørnefelling. Etter at Bymarkas eneste jerv tok kvelden i en alder av 18 år, er det litt spennende at Trondheim blir en rovdyrkommune igjen. Men bjørnen er kanskje ikke like glad i vafler.