«Til mamma og pappa. God Jul! Hilsen deres datter».

Dette er en av de tingene som skulle vært ferdig skrevet og klistret på en pakke allerede, men det er det ikke. For mens mamma og pappa jobber, vasker hus og handler julegaver, sitter ungdommene bak en bok når de kommer hjem fra skolen, for å øve på neste prøve, fremføring eller sitter og skriver en innlevering som skal leveres rett før jul.

Det er en velkjent sak at ungdommer er late og sitter foran pc‘n hele dagen, men hva gjør vi egentlig på den? «Browser» på nettet? Ja, hvis det er etter informasjon til en eller annen skoleoppgave så. Dette er da tilfelle nå rett før jul. Julestemningen har man ikke sett snurten av enda og jula selv ser man i hvert fall ikke for alt skolearbeidet. Ikke har man tid til å handle julegaver, se julekalenderen på TV eller bake julekaker sammen med familien heller.

Det er nok noen som vil forsvare lærerne, eller hvis man er en lærer selv, og mene at de må få gi oss lekser, innleveringer, prøver og fremføringer nå før jul, for rett etter jul så skal vi nemlig vurderes. Det er forståelig det, men skal det da ødelegge vår jul bare på grunn av nok en vurdering som dere har hatt hele terminen på?

For du skjønner, den gaven som skal ligge under treet til mamma og pappa på julaften er langt fra kjøpt, ikke engang funnet på, for det har man ikke tid til. Det er jo så vidt man får søvn. Det er visst noe som må velges bort uansett når det kommer til skole. Gode karakterer, sosialt liv, søvn, familie og julegavehandling. Nå for tiden må minst to velges bort. For man kan ikke komme med unnskyldningene til lærerne lenger at nei, jeg fikk ikke tid til å gjøre den leksa du ga meg til i dag, for jeg var på julegrøt til bestemor. Da får man nemlig en anmerkning for å ha prioritert familien, og ikke gjort leksene. Og ikke prøv å si at det skulle man gjort når man kom hjem, for vi alle vet at det tar sin tid før man får dra fra bestemor. Det er også noe som heter søvn, som gjør det mulig for meg å følge med i den timen jeg hadde lekser til.

Nå er det sånn, at uansett hva vi ungdommer sier, så hjelper det ikke. For dem som har ansvaret for vår læring tolererer ikke å få kritikk av arbeidet sitt. Det er nok noen som er enig, men det kommer alltid til å være en eller to lærere for mye som vil si imot oss, og forsvare seg selv. For de har jo rett når det kommer til vår utdanning.

Utslitt videregåendeelev (17)

Vil du skrive til Snakk ut? Fyll inn skjema her, send leserinnlegget ditt på mail til snakkut@adresseavisen.no eller en SMS til 07200 med kodeord snakkut.