Da jeg fortalte mamma og pappa hva jeg hadde lyst til å gjøre etter videregående, var de skeptiske. Folkehøgskole? Skal du kaste bort et år?

Å gå fra ungdomsskole til videregående var for meg, og sikkert for mange andre, som å få et slag i trynet. Kravene ble strengere, karakterene lavere og motivasjonen ikke-eksisterende. Å begynne på høyere utdanning rett etter 13 års skolegang virket nærmest uutholdelig. Og hva skulle jeg i så fall studere?

Jeg bestemte meg for å ta et friår for å finne ut av ting. Det var da jeg begynte å tenke på folkehøyskole som et alternativ. Skolen jeg aller helst ville gå på var Åsane folkehøyskole i Bergen. Det er to hovedårsaker til det, nemlig skriveverkstedet og valgfagene.

Jeg liker å skrive. Og jeg fant ut at det var dette jeg hadde lyst til å bruke året friåret mitt på. Jeg begynte på linjen skriveverksted. Gjennom blant annet individuelle samtaler med flinke lærere og gjennomgang av tekster i plenum, fikk vi tilbakemeldinger på arbeidet vi gjorde. Tilbakemeldingene var ment som forslag til forbedring, men til syvende og sist var det skribenten selv som måtte avgjøre hvordan teksten ble. Det er ikke noe fasitsvar. Ingen karaktersetting. Bare læring. Fordi man har lyst til å lære.

Åsane folkehøyskole har varierte valgfag, noe som var viktig for meg i valget av folkehøyskole. Selv om jeg hadde bestemt meg for å gå på en skrivelinje, så var det likevel mye annet jeg hadde lyst til gjøre. Mangfoldet av valgfag på Åsane gjorde at jeg fikk prøve flere ting jeg aldri har prøvd før. Dessuten har skolen mange forskjellige linjefag, noe som gjør at man blir kjent med mange forskjellige mennesker.

Det er lett for folk å tenke at det å gå på folkehøyskole er bortkastet tid. Derimot tror jeg at de aller fleste som faktisk har gått på folkehøyskole vil si at det er en investering i framtiden. Noen finner ut hva de skal drive videre med. Andre finner ut hva de ikke skal gjøre med livet sitt.

Man kan dessverre ikke utelukke at det er noen som er like forvirret når de begynner i høst, som når de slutter i vår. Men så handler ikke folkehøyskoleåret bare om det man skal gjøre etterpå, men året i seg selv. Å bli kjent med mange herlige mennesker. Kanskje flytte ut for første gang, reise alene, dra på studietur.

Nå har jeg flyttet til Trondheim, studerer allmenn litteraturvitenskap. Skriver av og til på fritiden. Jeg savner Bergen, lærerne og vennene mine derfra. Jeg savner Åsane FHS. Men jeg trives også som student i hjembyen min. Kjenner en motivasjon jeg ikke hadde da jeg gikk på videregående. Jeg vet fremdeles ikke hva jeg har lyst til å jobbe med i fremtiden, men det føles ut som jeg har valgt riktig retning. Grunnen til at jeg er så sikker på det er fordi Åsane ga meg billetten videre.

Folkehøyskole? Skal du kaste bort et år? Spørsmålet kommer som regel i en eller annen form før eller siden. Kanskje du tenker det selv? Er du en av dem som vurderer et folkehøyskoleår, bør du heller stille deg et annet spørsmål: Hva vil jeg?

Hvis du vet svaret på det, om det så er å skrive, synge, reise, drive med kampsport, så gjør det! Ta et år på folkehøyskole og bruk et år av livet ditt til å drive med det du liker aller best.

Hvis du ikke vet svaret, så har jeg følgende råd: Gå på folkehøyskole! Prøv noe uprøvd, noe du synes høres spennende ut.

Et år er ingenting. Det er over før man vet ordet av det. Likevel har året på Åsane folkehøyskole gitt meg så mye. Tenker du at man kaster bort tiden, så tar du feil. Man bruker den.

Tiril Lyslo Haugskott (20)

Vil du skrive til Snakk ut? Fyll inn skjema her, send leserinnlegget ditt på mail til snakkut@adresseavisen.no eller en SMS til 07200 med kodeord snakkut.