– Etablering av Nyhavna Utvikling AS er et tidsskille som setter fart i arbeidet med omformingen av Nyhavna til en attraktiv bydel. Det sa ordfører Rita Ottervik da selskapet ble etablert. Halvannet år senere er vi i full gang med å gjøre nettopp det. For å lykkes er vi avhengige av godt samarbeid med alle gode krefter.

Torsdag 15. september kl. 19 inviterer Adresseavisen til byutviklingsdebatt: Nyhavna: En bydel bare for de rike?

Vi startet ikke med blanke ark. Da Nyhavna Utvikling AS ble stiftet, lå det allerede en høy bunke dokumenter på skrivebordet. Kommunedelplanen for Nyhavna var blitt vedtatt i 2016. Den legger til grunn at Nyhavna skal bli en blå og grønn, fleksibel og robust og tilgjengelig bydel med identitet og historie. Det skulle utarbeides fire program: For offentlige rom, miljø, kulturnæringer og kulturminner. De ble vedtatt i mai 2022 da bystyret vedtok Kvalitetsprogrammet for Nyhavna. Programmet gir tydelige, men fleksible rammer for den videre utviklingen av bydelen. Ambisjonen er at kulturminner, kultur- og maritime næringer, småskala industri, kvalitet i offentlige rom og miljøkrav blir ivaretatt.

Da Trondheim kommune og Trondheim Havn opprettet aksjeselskapet Nyhavna Utvikling, bestemte de at virksomheten skal baseres på forretningsmessige prinsipper. Eierne ba selskapet legge vekt på lønnsomhet og på bærekraftig byutvikling, og i tillegg skape langsiktige verdier for både byen og havna.

Nyhavna Utvikling AS skal først og fremst drive med eiendomsutvikling, både av bolig- og næringsområder. I tillegg skal vi leie ut og drifte eiendom. Vi skal være en ansvarlig utvikler, forvalter og eier som er seg sin rolle bevisst, og som legger bærekraft til grunn i alle deler av virksomheten.

For Trondheim Havn vil vi skape verdi gjennom fremtidige utbytter og å legge til rette for havnedrift i transformasjonsperioden. Trondheim Havn kan selv disponere utbytter og investere i ny infrastruktur, vedlikeholde og utvikle eksisterende kaier samt etablere nye havner og kaier der det er ønsket.

For Trondheim som by skal vi skape verdi gjennom å strekke oss mot bystyrets ambisjoner og gjennomføre en helhetlig transformasjon. I tillegg til å etablere ny infrastruktur som tilgjengeliggjør Nidelva, Trondheimsfjorden og havnebassenget, skal vi skape attraktive, offentlig tilgjengelige rom og parker. Løsningene skal ha høy kvalitet og i sum gjøre Nyhavna til en bærekraftig bydel og en destinasjon som alle i Trondheim vil bli stolte av, og mange vil besøke.

For å kunne utføre oppdraget eierne har gitt oss, er vi avhengige av et godt og tillitsfullt samarbeid med svært mange. Noen ganger ser vi at manglende kjennskap til hvordan vi er organisert, gjør samarbeidet mer krevende. Et eksempel: Det at vi er et aksjeselskap med offentlige eiere, gjør at vi av og til blir misforstått. Er Nyhavna Utvikling en del av offentlig sektor, eller et vanlig aksjeselskap? Eller noe midt imellom?

I august gjorde formannskapet i Trondheim et vedtak der de ba Nyhavna Utvikling følge bestemmelsene i lov og forskrift om offentlige anskaffelser på lik linje med offentlige byggherrer. Gjennom medias dekning av vedtaket kunne en få inntrykk av at formannskapet kan instruere Nyhavna Utvikling. Siden Nyhavna Utvikling er et aksjeselskap med to eiere, er det ikke slik. Eiere i et aksjeselskap utøver eierskapet sitt i selskapets generalforsamling, blant annet ved å velge medlemmer til selskapets styre.

Det er ingen automatikk i at et aksjeselskap med offentlige eiere skal følge bestemmelsene i loven om offentlige anskaffelser eller offentlighetsloven. Ettersom vi er et selskap som driver næringsvirksomhet i direkte konkurranse med og på samme vilkår som privateide selskaper, omfattes vi ikke av disse bestemmelsene. Det samme er tilfellet for mange andre selskaper med offentlige eiere.

Samtidig merker vi oss diskusjonen internt hos den ene eieren vår. Vi tar signalene med oss i det videre arbeidet. Til tross for at Nyhavna Utvikling AS altså er unntatt bestemmelsene om offentlige anskaffelser, har vi valgt å legge oss tett opptil disse. Samtidig må vi passe på at det ikke går utover det oppdraget eierne har gitt oss.

Trondheim kommune har sammen med den andre eieren, Trondheim Havn, initiert en prosess hvor de vil utvikle en eierstrategi for selskapet utover dagens vedtekter og aksjonæravtale. Så snart det eventuelt foreligger en ny omforent eierstrategi, vil vi tilpasse oss den.

I tråd med gjeldende strategi jobber Nyhavna Utvikling AS målrettet for å sette fart i omdanningen av Nyhavna til en attraktiv sentrumsbydel, slik eierne har bedt oss gjøre. Vi mener det skal være mulig å starte utbygging på Nyhavna allerede i løpet av få år. Planlegging av den første reguleringsplanen er allerede godt i gang med svært kompetente og spennende arkitektteam i en arkitektkonkurranse. Oppstart avhenger av mange forhold, også forhold som er utenfor vår kontroll, men mye vil nok løse seg underveis.

I tillitsfullt samarbeid med alle gode krefter vil vi gjøre vårt beste for at Nyhavna skal bli den bærekraftige, levende bydelen vi alle ønsker oss. Her hvor Nidelva, havnebassenget og fjorden møtes, skal det bli godt å bo, arbeide og oppholde seg for alle.

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe.