Det er gode grunner til å følge Mattilsynets forslag for å senke dødelighet i norske merder.

I fjor døde 54 millioner laks i norske merder. Det tilsvarer en dødelighet på 15,5 prosent. Nå jobber Mattilsynet med nye, nasjonale tiltak for å få ned dødeligheten. Ett av forslagene er å offentliggjøre dødelighetsdata på selskap-, lokalitet- og merdenivå. Det er et forslag vi støtter.

Forhåpentligvis kan åpenheten ha forebyggende effekt, slik at oppdrettsselskapene intensiverer arbeidet med å få ned dødeligheten og øke dyrevelferden. Det er skuffende å registrere at interesseorganisasjonen Sjømat Norge, som representerer over 800 bedrifter innen fisk- og havbruksnæringen, motsetter seg tiltaket.

Organisasjonen mener at dødelighet er et dårlig mål på hvor bra fisken har det. «Koblingen mellom helse og velferd må nyanseres», uttaler direktør for miljø og helse, Henrik Stenwig, til Adresseavisen. Nyanser er selvsagt bra.

Men det gir ingen grunn til å underspille at dødelighet kan handle om velferd, noe Sjømat Norge selv vedgår. Fisken som dør, har ofte vært syk og skadet, påpeker Mattilsynet. Veterinærinstituttets vurderinger er at høy dødelighet hovedsakelig er en følge av dårlig helse og velferd i oppdretten. I fjor førte dette til rekordmange døde laks. Det er i seg selv et argument for at noe må gjøres.

Mattilsynet peker på fire grunner til at dødeligheten må ned: Dyrevelferd, bærekraft, økonomi og omdømme. Sjømat Norge mener at det ikke er Mattilsynets oppgave å sørge for at bransjen får et bedre omdømme. «Det må vi klare selv», sier Stenwig.

Men det er åpenbart for oss at bransjen trenger hjelp. Det inkluderer strengere regulering. Veterinærinstituttet har tidligere påpekt at næringen gjør en stor innsats når det gjelder behandling av lus og til dels bekjempelse av sykdom, men uten at den overordnede situasjonen er blitt bedre.

Derfor er prinsippet om åpenhet godt. Dersom det i tillegg til økt dyrevelferd kan bidra til mer matfiskproduksjon og bedre inntjening, er det ekstra bra.