I 2005 ble det gjennomført en undersøkelse som viste at 37 prosent av landets lærere ville stemt SV og 29 prosent ville valgt Arbeiderpartiet om det var valg. Ved valget i 2017 var konklusjonen den samme. Lærere stemmer i stor grad på de rødgrønne partiene. Men etter flere streiker og tvungen lønnsnemnd, er tilliten til de politiske partiene syltynn.

Arbeiderpartiet har hatt makten i Trondheim i 20 år. I løpet av denne perioden har det vært mye misnøye knyttet til oppvekst og utdanning. Foreldreopprør, skyhøyt sykefravær blant barnehageansatte, brudd på minstenorm for lærertetthet og en underbudsjettering som gjør at skoleledere må bryte loven. I 2015 gikk Arbeiderpartiet til valg på at de skulle ruste opp skolebyggene i Trondheim og styrke lærertettheten. Investeringer i skolebygg lyktes de brukbart med de første årene, men nå ligger de langt etter også her. Flere bydeler har manglende skolekapasitet, og mange av de nye skolebyggene var allerede overfylt før de ble ferdigstilt. På toppen av det hele valgte Arbeiderpartiet å støtte arbeidsgiversiden i lærerstreiken, noe som førte til at mange lærere meldte seg ut av partiet i protest.

Tradisjonelt blir SV omtalt som et lærerparti og nasjonalt har de bemerket seg ved å støtte lærerne i lærerstreiken. I Trondheim er det derimot lite som tyder på at dette har vært et prioritert område. Dette til tross for at SV har hatt varaordføreren de fire siste årene. For lite tid til kontaktlæreroppgaver, manglende læremidler, brudd på lærernorm og underbudsjettering er noe skoleledere, lærerorganisasjoner og foreldre har pekt på over tid. Likevel er ikke noe av dette aktualisert i Trondheim SVs valgprogram for den kommende perioden. Forhåpentligvis er SV mer villig til å lytte til ropene fra oppvekstsektoren enn valgprogrammet tyder på.

Rødt har over tid foreslått økonomisk styrking av oppvekst og utdanning gjennom våre alternative budsjetter. I vårt valgprogram for den kommende perioden vil Rødt jobbe for en styrket grunnbemanning i både barnehage og skole. Vi ønsker å øke tiden kontaktlærer har avsatt til å følge opp elevenes faglige og sosiale utvikling. Samtidig ønsker vi å styrke tilgangen til oppdaterte læremidler og jobbe for at de som underviser har godkjent lærerutdanning. Når det gjelder oppvekst og utdanning, er Rødt og SV ofte enige. Vi håper virkelig at denne enigheten vil føre til praktiske politiske endringer etter kommunevalget.

Det er ingen grunn til at Trondheim skal bruke minst penger per elev eller ha flest elever per lærer sammenlignet med andre storbyer. Bystyret har vedtatt en ekstraordinær nedbetaling av lån på 1,3 milliarder. I tillegg har kommunen bygd opp et disposisjonsfond på over 1,7 milliarder. Dette er penger som kunne blitt brukt til å løse mange av utfordringene i oppvekstsektoren, men det forutsetter en politisk vilje hos dem som sitter med makta.

For mange lærere har det blitt en tradisjon å stemme Arbeiderpartiet eller SV ved valg. Problemet med tradisjoner er at de ikke fører til endring.

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

Vil du vite mer om hvordan du skriver for Midtnorsk debatt? Les mer her!