8. juli skriver Kåre Børseth i Adresseavisen at det norske folk nå må bli eiere av giganteiendommen Meraker Brug i Meråker. Vi er mange som er enige i dette, men det trengs politikere med handlekraft. I boka Flukten med Norges gull, møter vi regjering, politikere, finansminister og leder for Norges bank, med en handlekraft og et heltemot uten sidestykke for å evakuere den norske gullbeholdningen under krigen. Fins det politikere i dag med heltemot for å sikre Meraker Brug på norske, offentlige hender?

AS Meraker Brug, eid av Astrup-Fearnley, dekker 90 prosent av alt areal i Meråker kommune, totalt 1,2 mill. dekar, eller 1200 km². Store ressurser har gjennom årene blitt ført ut derfra, fra hytteutbygging, fiske, jakt og skog. Dette har mangedoblet verdien på eiendommen.

På 1990-tallet var «Nei til salg av Norge» et sentralt slagord i EU-kampen. Det gjelder fortsatt. Deler av Norge er solgt til pengesterke investorer. Nå er faren der for at Meraker Brug kan bli et spekulasjonsobjekt. Hver enkelt av oss må spørre: Er det ikke viktig å sikre norsk kontroll og lokalt eierskap til jorda og skogen vår? Kan vi tenke oss hvordan Norge hadde vært i dag om våre forfedre hadde solgt norske fossefall, skoger eller fiskeressurser til utlandet? «Vi eier skogene, med blodets røde rett», skrev dikteren Hans Børli.

Det er alvorlig når stadig flere eiendommer blir helprivate feriesteder eller rene pengeplasseringer; med avfolking, manglende politisk kontroll og svekka lokalsamfunn. Dette oppleves umoralsk.

Eierskap til natur og eiendom vil være avgjørende for om den norske stat/kommune skal ha et næringsgrunnlag i årene framover. Derfor politikere: Vis heltemot, bring Meraker Brug tilbake til lokalbefolkningen, der det hører hjemme. Det nye Nasjonalmuseets prislapp ble 6,1 mrd og Regjeringskvartalet er anslått til 40,7mrd. 1,5 mrd må være overkommelig for å sikre Meraker Brug på offentlige hender.

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe