Etter sommerferien er studiestarten nå for alvor i gang. Denne uken skal flere tusen studenter i hele landet delta i fadderuker for å markere starten på deres studentliv. Nå har det imidlertid dukket opp en festbrems. Politiet har nemlig varslet at de skal slå hardere ned på øldrikking i park. Dette er et eksempel på et av Norges kanskje dummeste forbud.

Etter to år med pandemi og stengte ute- og studiesteder har studenter ventet lenge på en fadderuke uten restriksjoner. Samtidig har politiet nå sagt at de skal håndheve loven mot alkoholdrikking i park enda strengere. Dette er absurd, folk bør få muligheten til å nyte en øl uten å frykte politiet.

For de aller fleste er det en helt vanlig sommeraktivitet å sette seg i parken og ta seg et glass vin eller en øl. Likevel er dette ulovlig. Regjeringen som påberoper seg å være for «vanlige folk», bør ta ansvar og sørge for at loven ikke lenger gjør småkriminelle ut av oss.

I tillegg til at dagens alkohollovgivning er utdatert og moraliserende er det også dypt problematisk at loven blir håndhevet ulikt for ulike befolkningsgrupper. Det er ikke tilfeldig at politiet setter foten ned for offentlig alkoholkonsum akkurat idet det er studentenes tur til å kose seg i landets parker.

Mest mulig frihet til enkeltindividet er et viktig prinsipp i et liberalt samfunn. Likevel ønsker staten å bestemme over hvilke drikkevarer det er greit å konsumere i offentligheten. Det er på tide at politiet slutter å være en festbrems, og heller bruker tiden sin på noe fornuftig.

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe