Under 30 prosent oppslutning er dramatisk for Arbeiderpartiet.

Nå er det en realitet Ap-leder Jonas Gahr Støre må bite i seg, dersom NRKs siste meningsmåling onsdag fanger stemningen. Det betyr i så fall at Ap har falt med rundt ti prosentpoeng på ett år.

Støres Ap har gått inn i det nye året uten opposisjonell kraft og velgerappell, uten alternative visjoner og troverdig kritikk. Det til tross for at utfordringene for regjeringen står i kø. Verken innvandringen, økonomien eller den økende ledigheten har Ap maktet å sette på dagsorden i en form som kan gi velgerne inntrykk av at regjeringen har et ansvar som ikke er godt nok ivaretatt. Ap har ikke greid å gi regjeringen skylden for de store problemene som nå må løses, til tross for at det er partiets viktigste saker som står på dagsorden.

Ap fremstår som tilnærmet handlingslammet av egne initiativer til brede forlik. Partiet later fortsatt til å tro at det styrer landet, eller skal gjøre det igjen om ikke så lenge. Ansvarligheten Ap viser er selvsagt positiv, men den opposisjonelle rollen landets største parti nå har, er blitt helt borte. Kanskje er det på tide å minne Jonas Gahr Støre om at han faktisk ikke er statsminister.

Slik det nå ser ut har Støres Ap snublet inn i det nye året uten helt å ha forstått hvor de er, hvor de går og hva de vil. Budskapet har lenge vært uklart, og er ikke blitt klarere. Støre-effekten Arbeiderpartiet kunne håpe på og høstet inn i fjor vår, synes borte vekk. Beskyldningene han tidlig fikk som Ap-leder om å snakke som en tåkefyrste, er i mange miljøer fortsatt levende.

Den begredelige NRK-målingen for Ap er ikke enestående. To tidligere målinger på nyåret viser samme tendens, men ikke så dramatisk. Likevel later det til å være en trend at Støres parti taper velgere, mens høyresiden vinner nye sympatisører. SV og den tidligere rødgrønne alliansen synes ikke å vinne noe som helst på Aps nedtur.

For Støre og Ap er situasjonen alvorlig, både fordi folkemeningen angir at paritet ikke mestrer opposisjonsrollen og fordi partilederen ikke når frem med sitt budskap til velgerne. Mer enn 300 000 velgere har snudd ryggen til Ap de siste månedene. Støre har aldri sett dårligere meningsmålinger siden han overtok ledervervet. Noe av forklaringen kan kanskje være hans engasjement for flere flyktninger til Norge. Støre kjempet for 10 000 flere flyktninger i fjor vår. Stortinget landet på et forlik om 8 000 over tre år. I ettertid er det kommer over 30 000 asylsøkere til landet.

Støres strategi var kanskje riktig der og da, men har slått fullstendig feil slik virkeligheten er blitt. Nå drukner omtrent alle andre saker i problemene migrasjonen medfører. Toppolitikere som bommer grovt blir nesten alltid hardt straffet. Velgerne kan si ifra også mellom valgene. Meningsmålinger er ikke valg, men dersom 29,7 prosent oppslutning ikke er en vekker for Ap-toppene, har det tidligere statsbærende partiet mistet sin sjel. NRK-målingen viser at Ap er på et historisk lavmål. Alle røde alarmlamper på Ap-kontorene bør blinke.

Derfor er det ikke så vanskelig å forstå at Ap-velgerne skygger banen, setter seg i sofaen og ser situasjonen an. Det er lettere å forstå velgerne til Ap enn partitoppene, som har latt det skure med Støre så lenge.

Det er blitt stor forskjell på stø kurs og Støre-kurs. Ap er i villrede.