Hvis Stortinget skal vedta et nytt regelverk for Nobelkomiteen, må det være for å styrke komiteens uavhengighet.

I ukevis har det vært stor ståhei rundt Carl I. Hagens kandidatur til Nobelkomiteen. Det skyldes dels at Hagen er omstridt, dels at han er vararepresentant på Stortinget. Nå ønsker Ap og SV å endre regelverket, med støtte fra Venstre og KrF. Hvis Stortinget skal vedta et nytt regelverk for Nobelkomiteen, bør målet være å styrke komiteens uavhengighet, ikke å hindre at en omstridt politiker som Hagen får en plass ved bordet.

LES LEDEREN: Politikerne må også møte på jobb

Hvis Hagen ender med å bli valgt, blir han ikke den første stortingsrepresentanten som kan synke ned i en av Nobelkomiteens stoler. Inger-Marie Ytterhorn (Frp) møtte i Stortinget én gang, selv om hun var medlem i komiteen. Ågot Valle (SV) deltok på møter i komiteen mens hun fremdeles satt i Stortinget. Hvis Hagen skiller seg ut i dette selskapet, er det fordi han har over tre år igjen som vararepresentant.

Sist det stormet rundt Nobelkomiteen, var det fordi Thorbjørn Jagland gikk fra presidentskapet til Nobelkomiteen i 2009. At det nå er«kutyme» å ikke nominere stortingsmedlemmer, er ikke bra nok. Hvis man vil noe sterkt nok, blir det fristende å sette skikk og bruk til side, slik Frp har gjort ved å instille Hagen. Skal komiteens uavhengighet sikres, må det altså et strengere regelverk til.

De siste ukene har prinsippene kokt bort i Nobel-kålen. Ved å nominere Hagen, har Frp forlatt sin motstand mot stortingspolitikere i Nobelkomiteen. Hastverket med å få endret reglene, framstår også som et lite prinsipielt forsøk på å stanse Hagens kandidatur. Begge deler er uheldig. Vi er tilhengere av å endre regelverket, men det bør være begrunnet i Nobelkomiteens rolle, ikke i dragkampen mellom partiene.

Nobelkomiteen skal finne verdige fredsprisvinnere, ikke være en sluttpakke for stortingspolitikere. Om reglene endres, bør kunnskap og kompetanse bli de viktigste kravene til medlemmene. Eks-politikere bør ikke bannlyses fra komiteen, men andre kvalifiserte bør også få et ord med i laget.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter