Om færre fagorganiserer seg, risikerer vi at vi alle må være vår egen lykkes smed. Noen vil vinne, men majoriteten vil tape.

Når jeg ser tilbake på meg selv, så ser jeg jo at jeg var et svært spesielt barn. Da jeg var 10 år, truet jeg med å gå til streik på grunn av manglende kontrakt for å hjelpe til på slektsgården. Samme år troppet jeg opp til hovedtillitsvalgt Kari Merete i daværende kommuneforbundet på jakt etter mine rettigheter.

En av mine store inspiratorer, var tillitsvalgt Pia fra NRK-serien Fredrikssons fabrikk. Hun tok ut sine medlemmer i streik opptil flere ganger hver episode. Jeg liker fortsatt karakteren Pia, men jeg er også glad for at vi ikke har et slikt arbeidsliv. Sentralt i vårt arbeidsliv, er den norske modellen. Her ligger trepartssamarbeidet, hvor representantene for arbeidstakerne, arbeidsgiverne, stat og politiske myndigheter jobber sammen på lik linje.

Ni av ti medlemsbedrifter i arbeidsgiverorganisasjonen NHO, mener at samarbeidet mellom tillitsvalgte og ledelsen er positivt. De peker også på at dette øker lønnsomheten, skaper og bevarer arbeidsplasser og bidrar til et godt samarbeidsklima. I forhandlinger, drøftinger og samarbeid, møtes partene på lik linje og finner gode løsninger sammen.

Som helsefagarbeider i kommunal sektor, er det å være fagorganisert en god måte å forsikre jobben min på. Det er mange grunner til det. Dersom jeg blir skadet i forbindelse med utførelse av jobben, er det ikke nødvendigvis sånn at jeg får godkjent dette som en yrkesskade. Da er det bra å ha en fagforening i bakhånd til å dekke utgiftene om jeg plutselig trenger advokathjelp. De forhandler også frem tariffavtalen med blant annet lønns- og pensjonsrettigheter som jeg er omfattet av. Det koster penger å være organisert, men når jeg ser på det jeg får, så ser jeg at jeg har jo ikke råd til å la vær.

Vi er avhengig av fagforeninger med styrke. Jo flere som står sammen, jo mer makt har vi. Ingen av våre rettigheter har kommet av seg selv. Vi kan komme i en situasjon hvor vi står i fare for å miste rettigheter. Når jeg nå har min fem uker lange ferie, er det takket være fagforeninger som har jobbet for det.

Selv om det er billig å ikke betale ut overtidstillegg, er det billigere enn å måtte holde virksomheter stengt på grunn av mangel på arbeidskraft. Da Adresseavisens Maria Can fikk kritikk for å ha beskyldt hotell- og restaurantbransjen for å behandle ansatte dårlig, var det flere som nikket bekreftende til flere av Can sine beskrivelser.

Onsdag fortalte Adresseavisen om LO-prosjektet som jobber for å organisere flere og få på plass flere tariffavtaler i servicebransjen, hvor kun 25 prosent av medarbeiderne er organisert. I serveringsbransjen er kun 19 prosent organisert. Jeg vil driste meg til å påstå at den lave organisasjonsgraden i disse bransjene, er en av årsakene til gjennomtrekken av ansatte som mange beskriver. Jeg har en grunnleggende tro på at fagorganiserte ansatte og tariffavtaler er positivt for alle.

Mens man i utlandet anbefales å besøke restaurantens toalett for å få en pekepinn på kvaliteten til resten av etablissementet, er en norsk restaurant med plakat om tariffavtale og erfarne ansatte, i mine øyne, et bevis på kvalitet i en bransje som dessverre er preget av store utfordringer.

I Frankrike, er kun ni prosent av arbeidstakerne organisert. Da den franske regjeringen i 2016 la frem en ny arbeidslivsreform som svekket franskmenns arbeidstakerrettigheter, førte det til voldsomme protester i hele landet. Jeg ønsker ikke å komme i en situasjon hvor vi ser gatekamper med voldsomme sammenstøt og brennende bildekk i Norge. Så lenge vi har et godt trepartssamarbeid og et velorganisert arbeidsliv, slipper vi nok det.

En ting er iallfall sikkert. Vi er like avhengig av sterke fagforeninger som vi er av bedriftene. Ta bort en av dem, og samfunnet raser.

Les flere tekster av Oscar Aaslund Hovin her!

I tillegg til å være fredagsspaltist i Adresseavisen, er Hovin også grasrotspaltist i Fagforbundets medlemsmagasin, Fagbladet.

Vil du vite mer om hvordan du skriver for Midtnorsk debatt? Les mer her!

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!