Under «Midtnorsk debatt» i Adresseavisen den 14.9. har Trygve Lundemo en artikkel med gode poenger om manglende lekeplasser for barn i Midtbyen. I avisa, 27.9. står det en artikkel om opprusting med møbler og trær av Elsa Laura Renbergs plass, foran Ung kunst ved Kjøpmannsgata. Lundemo nevnte også denne plassen og spurte om det kunne bli noe for ungene der. Det ser ikke slik ut. Det blir for dyrt ifølge prosjektleder Marit Solum. Det kommunale budsjettet strekker ikke til.

Finnes det andre måter å finansiere/realisere det på? Ja, det finnes det tydeligvis. I hvert fall har de klart det i Kirkenes. Det synes imidlertid å kreve initiativ fra ildsjeler på grasrota. Etter en prosess som har gått over flere år har de nå klart å møblere en del av torget, i sentrum av Kirkenes, med lekeapparater hvor hovedelementet er en diger og fargerik kongekrabbe.

Prosjektet har fått oppmerksomhet ut over kommunegrensen. Initiativtagerne, Hilde Wara, Solveig Steinmo og Stein-Åge Hølvold ble invitert til Oslo for å delta i et seminar om lekeplasser og aktive byrom som Norske landskapsarkitekter, MDG, Naturvernforbundet og Grape Archtects arrangerte på Stortinget i juni i år. Deres bidrag på seminaret skapte stor begeistring, og høstet anerkjennelse blant landets beste fagfolk på lekeplasser. Dette blant annet fordi krabben er knyttet opp mot lokal identitet og gjør lekeplassen unik, i tillegg til at prosjektet er basert på grasrotinitiativ

Mye arbeid er lagt ned i prosjektet i Kirkenes som etter hvert ble et samarbeid mellom Visit Kirkenes, Handels- og Serviceforeningen, og noen gårdeiere. Ifølge oppvekstaktivistene er det flere grunner til at krabbeprosjektet ble vellykket. For det første var det et samarbeidsinitiativ som førte fram til ei prosjektgruppe. Prosjektgruppa samlet støtte og finansiering fra lokalsamfunnet og lokalt næringsliv, gårdeiere og sparebanken, noe som gjorde det lett for kommunen å si ja til prosjektet. Selv om prosjektet opplevde en del politisk skepsis i starten, ble kommunen etter hvert en god partner både i prosess og økonomi, forteller de fra Kirkenes. Kommunen overtok driftsansvaret for lekeplassen når den var ferdig bygget.

Jeg håper dette eksemplet kan inspirere til at vi også for Midtbyen i Trondheim får til et samarbeid om å bygge spennende lekeapparater, både som en del av det store bilfrie torget og i andre aktuelle byrom. Dette vil kunne bidra til bedre folkehelse og trivsel for barn og barnefamilier, og samtidig skape liv og aktivitet utendørs året rundt i Midtbyen.

Hva kan vi i Trondheim benytte som lekeapparat med lokal identitet?

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

Vil du vite mer om hvordan du skriver for Midtnorsk debatt? Les mer her!