Trondheim kommune har 700 ledere. Nå har kommunen satt i gang et storstilt lederprogram for alle. Har de tatt seg vann over hode?

Med 14000 medarbeidere og 700 ledere er Trondheim kommune litt av et maskineri. For å få dette maskineriet til å fungere optimalt, slik at du og jeg skal få gode offentlige tjenester er det mange beslutninger som må tas, kontinuerlig. Da er det ikke uten betydning hvordan kommunens ledelse fungerer.

Les også: 2 år, 32 workshops, 550 deltakere og 16300 ord måtte til for å lage Trøndelags nye visjon

Hver dag tilbys vi i Trondheim tjenester fra 14000 medarbeidere. Kunnskapsarbeidere som daglig bidrar med sin kunnskap og erfaring slik at byen skal være god å leve og bo i. 700 av disse har et litt annet ansvar. De skal lede sine kolleger. Nå har kommunen satt i gang et storstilt lederprogram for alle disse. Har de tatt seg vann over hode?

Trondheim kommune går nye veier i sin satsing på ledelse. Satsingen vekker oppsikt, til og med internasjonalt. Ingen har hørt om et tilsvarende vidtrekkende lederprogram i en kommune. Målet er at kommunens ledere snarere enn å drive detaljstyring og overkjøring skal skape gode arbeidsbetingelser for sine kolleger. De skal heller enn å utøve en reaktiv ledelse, utvikle sine ledere slik at de legger til rette for en kreativ organisasjon der nye ideer, metoder og prosesser skapes for å gjøre tjenestene til oss innbyggere bedre. Det skal legges vekt på å eksperimentere seg frem. Er det bare store ord uten innhold?

Kommunen mener alvor. Det vet jeg fordi jeg stilte opp da rådmannen ønsket prøvekaniner på en utvidet versjon av lederprogrammet. Sammen med et trettitalls andre ledere og rådgivere har jeg deltatt på eksperimentering det siste året. En eksperimentering der organisasjonen får erfare hvilke metoder som fungerer og som kan tilbys alle, men også en eksperimentering på meg selv og for å utvikle min ledelse. Jeg har gjennom direkte tilbakemelding fra kolleger, andre ledere og min leder fått innblikk i hvordan jeg virker på andre, på godt og vondt.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Politikernes to tunger

Med dette som utgangspunkt og med kyndig veiledning har jeg forsøkt å beholde mine sterke sider, samtidig med at jeg har utforsket andre sider ved meg selv. Jeg har testet ut nye måter å agere og være på i min arbeidshverdag. Jeg har eksperimentert i reelle situasjoner, og reflektert over hvordan endring av min adferd har påvirket mine omgivelser. Det har vært en spennende reise! Resultatet har gitt meg ny innsikt og flere nye perspektiver på egen ledelse.

Det er ikke tilfeldig at rådmannen ønsker å utvikle ledelsen i kommunen i en mer kreativ og eksperimentell retning. Det er fordi kommunen ønsker å tilby Trondheims befolkning høy kvalitet på sine tjenester, selv om det offentlige budsjettet blir strammere. Tanken er å opprettholde og også øke kvaliteten på tjenestene ved å jobbe smartere.

LES FLERE KOMMENTARER FRA TONE SOFIE AGLEN HER

Det er mulig ved å eksperimentere med nye arbeidsformer, ta i bruk ny teknologi og ny kunnskap. Strategien er å utvikle lederne. Det er nemlig noe helt annet å lede en organisasjon bestående av kunnskapsarbeidere, enn å lede arbeidere i tradisjonelle industribedrifter. Å få en kunnskapsarbeider til å blomstre på jobb krever en ledelsestilnærming som åpner for at hver enkelt medarbeider får rom, frihet og tillit til både å bruke fagkompetansen og å finne smartere måter å løse sine oppgaver på. Det handler om å motivere hver enkelt til å tilegne seg ny kunnskap, til å dele gode erfaringer, ideer og metoder med sine kolleger og å tørre og prøve ut nye måter å løse oppgavene på. Dette er en ledelsesform som resonnerer hos meg.

Ledere må være tett på sine medarbeidere for å vite hva som skal til for å kunne yte etter evne. Den nye ledelsesatsingen i kommunen legger vekt på å utvikle gode lederteam på enhetene. Lederteam som sammen med sine medarbeidere, og i samspill med brukerne og omgivelsene, skal de se på hvordan fremtidens tjenester kan utvikles.

Det er spennende å jobbe i Trondheim kommune om dagen. Det blir spennende å se hva som skjer når sjefen skal transformeres til en kunnskapsleder. Det er modig av rådmannen å igangsette et så storstilt lederprogram spesielt når metodikken innebærer å eksperimentere. Da kan mye uforutsett skje, og ikke minst kan sjefene bli bedre.

heidi.fossland@trondheim.kommune.no