En lagfører, som ønsker å være anonym, beskriver her flere kritiske mangler i Heimevernet.

Jeg er lagfører og sersjant i Heimevernet. Siden 2009 har jeg vært vernepliktig. Nå er jeg i et HV-område i Trøndelag med drøye 100 soldater som dekker omtrent tre kommuner. Jeg ønsker med dette å beskrive virkeligheten, slik jeg ser den, i grønn tjeneste for Kongeriket Norge.

Geværlaget jeg er lagfører for består av åtte geværsoldater utstyrt med AG3 fra tidlig 70-tall. Bekledningen består stort sett av brukt materiell fra Hæren og er ofte lite hensiktsmessig etter dagens standarder, men det er ikke det viktigste. Vi slåss med det vi har.

«Årets trening» var kun for befal og offiserer, og varte i underkant av 12 timer. De menige soldatene skal trenes neste år, om det er penger nok.

Heimevernet i Trøndelag sliter med overforbruk fra 2015, grunnet Cold Response, og har lagt mesteparten av aktiviteten død på denne siden av sommerhalvåret. Ingen kurs og ingen tilføring av nye soldater til Heimevernet med andre ord.

Les også: De tilhører siste militærbase mellom Bergen og Trondheim - nå skal de bort

Kritiske mangler

Etter militærøvelsen i 2015 fikk vi øvd på hovedoppdraget for mitt HV-område. Bra med trening, men oppsummeringen i etterkant ga uttrykk for kritiske mangler av grunnleggende militært utstyr: Mangel på sambandsutstyr, feltvogner og AT'er og tyngre våpen som maskingevær.

Dårlig og mangelfull bekledning var frustrerende for soldatene. Regn, snø og vind fungerte veldig dårlig for det vi har fått utlevert. Soldatene har som vane å ha med klær og utstyr hjemmefra for å komplettere utstyret. Det skulle ikke være nødvendig i et av verdens rikeste land.

Fremtiden ser ikke lysere ut. HV-området mitt har etterlyst sambandsutstyr. Det vi skal få i fremtiden er hyllevare fra Biltema eller Clas Ohlson, men antallet er ikke hensiktsmessig for mitt lag. Vi blir derfor anbefalt å bruke mobiltelefonen med Google Maps og andre nødvendige apper for å fungere som soldater.

Fikk de med deg dette innlegget i debatten og jente- og guttegrupper i SFO?: «Hvis noen hadde fortalt meg at gutter også kan lakke neglene rosa, hadde jeg gjerne gjort det»

Mangler feltvogner

Grunnet mangelen på feltvogner leies det inn sivile biler. Siden det er leiebiler må våpenet oppbevares i bagasjerommet under ulike oppdrag. Men igjen – vi slåss med det vi har. Jeg bruker Audien min om nødvendig. For Konge og Fedreland!

Som soldat i Heimevernet er det ikke utenkelig at det er laget mitt som møter FI (fienden) først. Lenge før Hæren, US Marines og NATO er mobilisert. Da er det ikke utstyret det står på, men de militære ferdighetene. Balansen mellom liv og død er syltynn, og de militære ferdighetene kan være det som avgjør balansen.

Og som alle vet, trening er ferskvare. Det må vedlikeholdes som et minimum. Helst vil du videreutvikle deg, komme litt lengre enn forrige militærøvelse.

OK, vi har lokalkunnskap. Vi kan sikre viktig infrastruktur på et par timers varsel. Men hva har vi å stille opp med for det som kan være potensielle utenlandske spesialstyrker?

Les også åpningstalen ved årets jødiske kulturfestival i Trondheim: «Da mine besteforeldre banket på Norges dør i nødens stund, fikk de komme inn»

Brennende ønske

I geværlaget mitt har vi et brennende ønske om å være noe mer enn et «forstyrrende element» for utenlandske styrker. Noe mer enn kanonføde. Som en jerv trengt inn i et hjørne ønsker HV-soldaten å bite fra seg. Men da må vi få nok trening til at så kan skje.

Oppdraget vårt ligger i bunn. Menneskene er der. Lokalkunnskapen er der. Motivasjon, viljen og lysten til å forsvare Norge for enhver pris er der. Men hvor er de norske politikerne? Heimevernet må få de nødvendige ressursene, soldatene må få treningen de trenger og den militære kunnskapen må vedlikeholdes. Kunnskap er makt – og makt er det som trengs i en krigssituasjon.

Historien har en tendens til å gjenta seg. La oss håpe 9. april 1940 aldri skjer igjen. Men da må grunnforsikringen, som det Heimevernet er, finansieres av politikerne.

Hør våre kommentatorer snakke om nye meningsmålinger for Trøndelag, fraværesregler i skolen og norsk films Oscar-sjanser

Les flere debattinnlegg på adressa.no/meninger

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.