Det er gode tider for oss som vil bli underholdt. Men popkorn kan sette seg fast i halsen.

På søndag retwitret Donald Trump et sitat fra den italienske fascistdiktatoren Benito Mussolini. Tirsdag kan han ta storeslem i nominasjonsvalget i flere delstater. Foto: NTB SCANPIX

Under ligger det faktisk et stort alvor. Men det er fryktelig vanskelig å få øye på: Den amerikanske primærvalgkampen fremstår stadig mer som en fin-fin komedie. Først og fremst på grunn av den eksentriske mangemilliardæren Donald Trump (69), som helt faktisk har en reell sjanse til å bli republikanernes presidentkandidat.

For oss som fulgte realityserien «The Apprentice» med halvironisk fryd over den pussige hovedpersonen, er det vanskelig å fatte at mannen på fullt alvor kan komme til å kjempe mot en demokratisk kandidat i kampen om det viktigste politiske vervet i verden. I dag holder både republikanere og demokrater nominasjonsvalg i 12 amerikanske delstater. På søndag retwitret Donald Trump et sitat fra den italienske fascistdiktatoren Benito Mussolini: «Bedre å leve én dag som løve, enn hundre år som en sau».

Det var den amerikanske nyhetsbloggen Gawker som lurte 69-åringen i en felle: I fjor satt de nemlig opp en Twitter-robot som flere ganger daglig har sendt Mussolini-sitater direkte til Trumps konto. Det ville bare være et spørsmål om tid før Trump retweetet et slikt sitat, tenkte bloggerne. De fikk rett.

På sedvanlig vis er det likevel Trump som synes å gå seirende ut av det som selv i USA kan betegnes som en politisk fadese: Da tv-kanalen NBCs reporter ville vite om Trump ønsket å bli assosiert med en fascist, svarte han: «Nei. Jeg ønsker å bli assosiert med interessante sitater». Og like etterpå la Donald til: «Hei, det fikk oppmerksomheten din, gjorde det ikke?»

Oppmerksomhet har ikke vært Donald Trumps problem i nominasjonskampen. For hovedmotstanderen Marco Rubio (44), juristutdannet Florida-senator og sønn av eksilkubanere, burde den bisarre karakteren vært et lett bytte. Likevel er det Trump som leder på nesten samtlige meningsmålinger før supertirsdag.

Som journalisten Matt Taibbi skrev i Rolling Stone-reportasjen «Inside the GOP clown car» allerede i august i fjor, har milliardæren i realiteten lagt premissene for hele det republikanske ordskiftet. Han har rett og slett tvunget motstanderne til å «get crazy or go home».

Oppsiktsvekkende utspill (som å midlertidig stenge amerikanske grenser for muslimer) har sendt Trump oppover på meningsmålingene. Rare grimaser og over the top-personangrep har virket. Det hjelper ikke at 78 prosent av det mannen sier er usant, ifølge nettstedet Politifact, som har sjekket en rekke av Trumps påstander. Oppmerksomheten synes å være hele poenget.

Nå har Marco Rubio begynt å herme. Personangrepene mot Trump blir stadig hardere og dummere - og for oss i Norge, mer underholdende. Hent popkornet! Men når den venstreorienterte tankesmien Agenda skriver at Høyres valgkampsjef Dag Terje Solvang nylig var i USA for å bidra til og lære av Rubios valgkamp, blir det lett å sette både latter og popkorn i halsen.

For som Rolling Stone-reporter Matt Taibbi skriver i sin reportasje: «Tingen er, at når du faktisk tenker på det, så er det ikke morsomt».