Etter å ha lest flere kritiske røster vedrørende datasenter etableringer i Midt-Norge, blant annet fra andre ordførere, føler man at må nyansere bildet av det som blir skrevet.

Lagring av data i vår digitale verden er sterkt økende, dette er ikke reverserbart. Kontanter er nesten ikke i bruk lengre og betaling skjer via digitale løsninger. Kontrakts inngåelser, transaksjoner, signeringer, banktjenester etc. skjer digitalt. Undervisning gjøres digitalt og gjør det mulig å bo og arbeide i distriktet, selv om arbeidsgiveren er et annet sted. Dette krever det siste innen teknologi – både for hurtighet, kapasitet, pålitelighet og ikke minst best mulig sikkerhet.

Regjeringens datasenter-strategi fra 2018 ble oppdatert i 2021 i strategien «Norske datasenter-bærekraftige, digitale kraftsenter» fra Kommunal og moderniseringsdepartementet og går langt i å legge til rette for etablering av datasenter i distriktene – der kraften produseres. Slike datasentre representerer også en kraftig investering i infrastruktur som har lang levetid. I Tydal installerer Tensio nå en ny transformatorstasjon finansiert av datasenteret som vil sikre stabil kraft for lokal industri i mange titalls år fremover.

For Tydal gir etablering av datasenter sårt trengte arbeidsplasser. Når det skrives «nesten ikke arbeidsplasser» medfører det ikke hva vi opplever. I vår kommune er flere faste ansatte allerede på plass og ved fullt utbygd vil det gi oss minimum tretti høykompetente ansatte, i tillegg til alle de som leverer tjenester fra andre firma. Produksjonen gir varme som vil bli benyttet til annen virksomhet. Prosjekter er på gang og vil skape ytterligere flere titalls arbeidsplasser lokalt. Dette vil gi sirkulær utnyttelse som monner, og er nettopp slik industri som vi ønsker oss i fremtiden der kraften kan benyttes flere ganger.

OLAVSFEST: Adressa-samtalen 3. august: Åslaug Haga og Dag O. Hessen om natur vs. utbygging. Se hele programmet her

Når behovet for lagring er der, er det mest fornuftig å bygge nærmest mulig strømkilden. Dette reduserer tap av kraft i linje og reduserer miljøulemper ved bruk av natur til kraftlinjer.

Midt- Norge har for tiden godt med kraft. Dette bevises igjennom rekordlave strømpriser på spot markedet. Derfor bør vi ligge best til i Europa for denne type industri. Å eksportere strøm til utlandet for å skape datasentre der virker meningsløst. Ifølge VG, er det eksportert 2,7 TWh, tilsvarende 4,2 milliarder bare i juni måned fra Norge. Da må det være bedre å skape arbeidsplassene i Norge.

Det kommer påstander om at Tydal kommune selger billig strøm til anlegget. Det kan avkreftes. Datasenteret kjøper på det åpne markedet og Tydal selger sin kraft ved åpen anbudskonkurranse. Kommunen har ingen andre avtaler enn klausul om tilbakekjøp av tomten ved et eventuelt opphør og driver ikke med noen form for støtte i anlegget.

Når det gjelder spørsmål rundt krypto produksjon er det et mer komplisert bilde enn noen tydeligvis har oppfattet. Teknologien er av en slik art at det vanskelig å skille kunde for kunde. Kapasitet i datasentrene blir solgt på samme måte som hotellrom. Det vil si det er begrenset mulighet til å vite til enhver tid hva som lagres. Ulovlig kryptoproduksjon er straffbart og vil selvsagt bli anmeldt om det skal være mistanke om noe slikt.

Konklusjon:

Skal Norge innføre egne lover som vanskeliggjør datalagring, vil etableringene skje i naboland og ute i Europa. Sårt trengte distriktsarbeidsplasser går tapt, datasentre bygges på enten norsk kraft eller kullkraft i utlandet. Det siste er et miljømessig tapsprosjekt.

Ulike datasenterkunder vil ha forskjellige typer maskiner i anlegget, men alle trenger strøm, kjøling, sikkerhet og stabile rammebetingelser. For Tydal vil i forhold til folketall, femti nye arbeidsplasser tilsvare over ti tusen i Trondheim. Vi heier på våre seriøse norske investorer/gründere som har lagt inn enorme summer i etableringen i Tydal.

Vil du vite mer om hvordan du skriver for Midtnorsk debatt? Les mer her!

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe