Angrepet på forfatteren Salman Rushdie er en påminnelse om at kampen for ytringsfrihet ikke er vunnet.

Fredag forrige uke ble forfatteren Salman Rushdie angrepet og forsøkt drept på et litteraturforedrag i delstaten New York. Rushdie ble hardt skadd, men overlevde mirakuløst. Angrepet på den kontroversielle forfatteren er en påminnelse om at kampen for ytringsfrihet ikke er vunnet.

Den britisk-indiske forfatteren har levd med dødstrusler i over tretti år. Etter publiseringen av romanen «Sataniske Vers» utstedte Irans religiøse og politiske leder Ayatollah Khomeini en «fatwa» i 1989, hvor forfatteren og alle som var involvert i utgivelsen ble dømt til døden. Flere mennesker ble drept. Rushdie gikk under jorda. I oktober 1993 ble bokas norske forlegger William Nygaard skutt og hardt skadd utenfor sitt eget hjem.

Med tiden har iranske myndigheter frafalt drapstrusselen. I 2002 ble alle sikkerhetstiltak avsluttet, og Rushdie kunne endelig begynne å leve noenlunde normalt igjen. Fredag viste islamistiske ekstremister at for dem er saken uforandret.

Ytringsklimaet i verden har ikke blitt bedre siden fatwaen 1989. I ettertid har vi opplevd flere attentater mot utenlandske medier som har valgt å publisere stoff som kan oppfattes provoserende. Truslene mot medier og meningsytrere er stigende fra ekstremister i alle leire.

Regimekritikere, journalister, forfattere og kunstnere i hele verden risikerer daglig livet for sin rett til sannhetssøken, tanke- og ytringsfrihet. Det er en grunnleggende menneskerett.

Angrep og innskrenking av ytringsfrihet rammer ikke bare isolert, det rammer hele verdenssamfunnet. Derfor trenger vi en levende og konstruktiv diskusjon om det som provoserer. Ytringsfrihetskommisjonen i Norge har et viktig mandat.

Ayatollah Khomeinis sønn har fortalt at faren aldri leste «Sataniske vers» før sin død. Nå ligger boka på salgstoppen på netthandelen Amazon. Det gir håp: Vi må verne om og bruke retten til å gjøre oss opp våre egne meninger basert på vår informasjons- og ytringsfrihet. Kampen er langt fra vunnet for alle, overalt.