Alle barn i Norge har tilgang til offentlige gratis helsetjenester gjennom kommunehelsetjenesten. En av hovedoppgavene til helsestasjonene er å jobbe helsefremmende og følge opp bekymringer knyttet til barnets utvikling. Fysioterapeuter er en del av helsestasjonens tilbud. Vi er opptatt av å fremme god helse hos både barn og foreldre, og synes det er viktig å ikke skape unødvendig bekymring blant foreldre.

Den siste tiden har vi sett en økende tendens til at private aktører aktivt reklamerer for og tilbyr helsetjenester relatert til barns bevegelsesutvikling. Eksempler på dette kan være oppfordring til rutinemessige undersøkelser av tilsynelatende friske barn og behandling på bakgrunn av variasjoner i utviklingen som egentlig er del av det normale mangfoldet man forventer blant barn.

Slik markedsføring er ikke helsefremmende, verken på individ- eller samfunnsnivå. Tvert imot kan slik markedsføring bidra til usikkerhet hos foreldre og sykeliggjøring av friske barn, som igjen fører til at familiene bruker tid og penger på unødvendige undersøkelser. Alle vil jo det beste for sitt barn, så hvis man som forelder oppfatter at dette er noe «alle bør gjøre» kan det bli vanskelig å tenke at det ikke er nødvendig eller hensiktsmessig for sitt barn.

Vi er derfor kritiske til markedsføring av helsetjenester som ikke bygger på et solid kunnskapsgrunnlag, eller der forskningsresultater brukes på en unyansert måte for å underbygge egen praksis. Et eksempel er påstanden om at barn som ikke lærer å krabbe kan få lese- og skrivevansker når de blir eldre. Dette er en utdatert antagelse basert på en forenklet tenkning om årsak- og virkning som det ikke finnes kunnskapsgrunnlag for, men som kan skape stor bekymring for foreldre.

Forskning viser at barn utvikler seg forskjellig og i ulikt tempo på tvers av kulturer og væremåter, blant annet fordi foreldrene håndterer og stimulerer barna på ulike måter. For eksempel lærer barn i en del afrikanske land å sitte tidligere enn vi er vant til her i Norge, fordi de får trent mer på det i sin hverdag.

Det er viktig for barn å få rikelig og varierte muligheter til å utforske og lære seg et bredt utvalg av motoriske ferdigheter, deriblant krabbing. Men det er ikke grunnlag for å si at fravær av en spesifikk ferdighet tidlig i livet avgjør hvordan barnet utvikler seg eller hvilke utfordringer som vil oppstå senere i livet. Det viktigste for barns utvikling er at de er sammen med gode omsorgspersoner og har muligheter til å være sosiale og bevege seg i sin hverdag.

Helsestasjonenes regelmessige kontroller gjennom barnets første leveår har som oppgave å kartlegge utviklingen, vurdere hva som er normal variasjon og vurdere om barnet har behov for tettere oppfølging. Fysioterapeutene på helsestasjonen jobber kunnskapsbasert og har god kompetanse på å møte ulike behov, ønsker og kulturer hos foreldre og barn. Helsestasjonenes personell samarbeider tverrfaglig, tilbyr tett oppfølging og og henviser barnet videre til andre helsetjenestetilbud ved behov.

Så om du er usikker på utviklingen til ditt barn, start med å ta det opp med helsestasjonen, der du har et kunnskapsbasert, tverrfaglig og gratis tilbud!

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe