2022 skulle være frivillighetens år, men høye priser tvinger studenter bort fra frivillige verv og inn i lønnet arbeid.

Det store, røde bygget i Elgesetergate er på mange måter studentfrivillighetens hjerte i Trondheim, og representerer studentene i byen. Resultatene fra årets Shot-undersøkelse (Studentenes helse- og trivselsundersøkelse) viste at trondheimsstudentene er mest tilfreds med egen studieby. I tillegg viser undersøkelser at deltakelse i studentfrivilligheten gir mindre ensomhet og bedrer den psykiske helsen. Studentfrivilligheten i Trondheim står sterkt og utbyggingen av Studentersamfundet skal gjøre plass til flere frivillige. Det viser hvor attraktiv studentfrivilligheten faktisk er i Trondheim.

Studentfrivilligheten har både en samfunnsmessig nytteverdi og en verdi i seg selv. I tillegg til å lage et rikt kulturtilbud, får studentene verdifull erfaring som kommer godt med senere i livet. At kulturminister Anette Trettebergstuen døpte 2022 til frivillighetens år, viser hvor viktig frivilligheten er for kulturtilbudet i Norge. Da er det synd dersom studentene ikke lenger har råd til å drive studentfrivilligheten videre.

Det fundamentale i studentfrivilligheten er at studentene ikke drives av tariff, men eget engasjement og vilje. Problemet er at mange studenter ikke lenger har råd til å jobbe gratis. Det er et paradoks at den frivillige studenten må nedprioritere fellesskapet for å få hverdagen til å gå rundt.

Denne uken ble neste års statsbudsjett lagt fram, og til tross for at studentene får økt studiestøtte, gjør den høye prisveksten i samfunnet at flere er mer avhengig av en deltidsjobb enn før.

NTNU nyter godt av omdømmet som Norges beste studentby. Det kan de i stor grad takke studentfrivilligheten for. At flere nå må ofre engasjementet til fordel for en deltidsjobb, vil kunne svekke studentfrivilligheten i byen. At studenter ser seg nødt til å nedprioritere frivilligheten vil ikke bare gå utover kulturtilbudet og studentmiljøet, men også en viktig og tradisjonsrik del av Trondheim.

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

Vil du vite mer om hvordan du skriver for Midtnorsk debatt? Les mer her!