Norge og Sverige kan leve greit med de siste dagenes anklager fra den israelske utenriksministeren. Verre er det at en tøffere verbal tone fra Israel kan gjøre det enda vanskeligere å skape fred i Midtøsten.

Israels ytterliggående utenriksminister Avigdor Lieberman har langet ut mot Sverige og Norge den siste tiden, ut fra to svært ulike saker. Derfor er det påfallende og karakteristisk at konklusjonen fra Lieberman er at både Sverige og Norge er sterkt å kritisere for antisemittisme. Han hevder at begge land i beste fall har en unnfallende holdning til nazistenes ugjerninger.

Sverige har fått gjennomgå etter et oppslag i Aftonbladet. Avisen refererer palestinere som hevder at Israel bruker organer fra drepte palestinere, og at ulovlig donorhandel er en motivasjon for å drepe. Helt korrekt har utenriksminister Carl Bildt nektet å ta avstand fra avisartikkelen. Dette har fått hans israelske kollega til å se rødt. Lieberman har sammenlignet det han mener er unnfallenhet, med antisemittiske løgner. Han har videre pekt på at Sverige ikke grep inn mot jødeutryddelsene under andre verdenskrig.

Sist helg var det Norges tur til å gjennomgå. Lieberman mener at Norge fremmer antisemittisme på grunn av feiringen av Knut Hamsuns forfatterskap. – Jeg ble forbløffet over den norske regjeringens beslutning om å feire 150-årsdagen til Knut Hamsun, som beundret nazistene, sa Lieberman.

Selvsagt kan ikke den svenske utenriksministeren ta ansvar for innholdet i en svensk avis. Like selvsagt er det at Norge feirer forfatteren, og ikke nazisten Hamsun. Israels ambassade i Oslo aksepterte tidligere i sommer en redegjørelse fra Utenriksdepartementet om skillet mellom nazisympatisøren og forfatteren. Men det passet nok bedre i Liebermans retorikk å holde fast ved nazi-versjonen.

Hadde det ikke vært for den spente konflikten i Israel og Midtøsten, ville det vært naturlig å trekke på skuldrene av slike utfall. Sverige og Norge kan leve godt med kritikken. Vi er derimot bekymret for utviklingen i konflikten mellom israelere og palestinere, når en av Israels fremste ledere får seg til å komme med slikt sludder om to nasjoner langt unna Midtøsten.

Det er grunn til tro at den dårlige dømmekraften som verbalt rammer Sverige og Norge, også har ført til en skjerping av konfliktene i Israel og de palestinske områdene. Jevnlig ser vi tegn på at det er tilfelle; sist da palestinere ulovlig ble kastet ut av sine hus, som ble overtatt av jødiske nybyggere. USA arbeider intenst med en ny fredsplan for Midtøsten. Israelsk nybygging fremstår nå som en av de største truslene mot denne planen. Enklere blir det ikke av at Avigdor Lieberman slår fast at en fredsavtale nærmest er urealistisk, eller i hvert fall mange år unna.

Meningsløst: Israels ytterliggående utenriksminister Avigdor Lieberman har langet ut mot Sverige og Norge den siste tiden. Meningsløse påstander, skriver Adresseavisen. Foto: BAZ RATNER