Å nippe til sjampis på Aschehougs hagefest er kult. Fullt så kult er det ikke når Linda inviterer til fest.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) og utenriksminister Børge Brende (H) holdt mottakelse for norske kunstnere og artister i regjeringens representasjonsbolig tirsdag kveld. Festen skal gjøre stas på kunstnere og artister som har lyktes i utlandet. Blant de 250 inviterte gjestene er artistene Marcus & Martinus, skuespiller Pia Tjelta, forfatter Åsne Seierstad og regissør Harald Zwart.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Klærne som deler Norge i to

Ikke før invitasjonen var sendt ut, startet surmulingen om statsrådens «kjendisfest». Er det dette skattepengene skal brukes til? Hvor mange arbeidsstipender koster en slik fest? Kjendisfester har vi nok av, er noen av innvendingene til partyet.

«Spennende å se hvem som faktisk dukker opp. Det er vel nesten det flaueste man kan stille opp på», skriver forlags- og plateselskapsmann Christer Falck på Facebook.

«Veldig provinsielt festkonsept: «Hylle de som har lyktes i utlandet». Noen av våre aller største kunstnere har aldri lyktes der. Takka nei.», melder forfatter (og eks-Ap-politiker) Anne Holt på Twitter.

Opposisjonen er heller ikke imponert over kulturfesten, melder NRK. Arbeiderpartiets kulturpolitiske talsmann Arild Grande synes initiativet er «utidig», og kun et grep for at Helleland – som ikke har levert som kulturminister – skal kunne sole seg i glansen fra folk som har oppnådd suksess. Han peker på at det er altfor mange som verken blir sett eller hørt av Helleland.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: I boblebad med sjefen

Jo da, det er lov å sette spørsmålstegn ved Helleland og Brendes tilstelning. Kulturministeren har ikke oppnådd all verden med positiv åtgaum fra Kultur-Norge de to årene hun har hatt statsrådsposten. Hun er blitt beskyldt for å svekke kulturlivet, for å bry seg mer om idrett enn om kunst. Flere har krevd at trønderen må byttes ut.

Å kritisere Linda har dermed blitt comme il faut og det er kanskje ikke så rart at kulturarbeidere vred seg i Arne Jacobsen-stolen da mottagelsen ble lansert sist uke. Men arrangementet er bare et ledd i en kulturpolitikk som ikke bare handler om ånd – men også om business og talentutvikling. Helleland har stått i spissen for Kulturrådets avdelingskontor Kreativt Norge som er lokalisert i Trondheim, og kontoret skal blant annet bidra til å kommersialisere kulturuttrykk som har et slikt potensial. En fest for flinkiser, et tverrfaglig møte hvor suksesshistorier kan utveksles, burde ikke komme som et sjokk.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland og utenriksminister Børge Brende holder mottakelse for 250 norske kunstnere og artister i regjeringens representasjonsbolig tirsdag Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Det må gå an å gjøre stas på folk som opplever suksess, uten at man tråkker de som ikke har lyktes på tærne. Det er sjelden vi hører den evige andredivisjonsspilleren sutre over Idrettsgallaen. Dessuten, mottagelser og lanseringsfester foregår til stadighet uten at noen hever et øyenbryn. Vi kan ikke huske å ha registrert noen klagestorm i kjølvannet av invitasjoner til eksempelvis Aschehougs hagefest. Der poserer profilerte forfattere med sjampis i glasset som en del av markedsføringen. Refuserte forfattere med åndsverket i nattbordsskuffen kan lese om hagefesten i Se og Hør.

Og til Christer Falck: Hvis kanapeer med en statsråd er det flaueste som finnes, ja, da har du vært forskånet for mange pinligheter her i livet.

No way: Plateselskapmann Christer Falck synes fest med Linda og Børge er kjempeflaut. Foto: NTB scanpix/Heiko Junge
Betakker seg: Forfatter Anne Holt synes kulturfest med kulturministeren er et «provinsielt konsept». Foto: NTB scanpix/Vidar Ruud