En venn av, meg som er historiker, sa en gang at det vi vet om slaget på Stiklestad er at det fant sted kamphandlinger som førte til at Olav Haraldsønn ble drept, men vi vet ikke nøyaktig verken når eller hvor det skjedde. Snorres fortelling er skrevet ned cirka 200

år etter slaget. Vi kan i dag bare spekulere i hvilke motiver Snorre og andre aktører kan ha hatt for å beskrive slaget på den ene eller andre måten, men det er vanskelig å se bort fra kristningen av Norge og forholdet til Danmark i middelalderen de to hovedaktørene i fortellingen er kong Knut av Danmark/England og Norge, og kong Olav av Norge. Kong Knut var en betydningsfull hersker også i europeisk sammenheng. Ifølge Saxo Grammaticus hadde han en hird på seks tusen mann fordelt på 60 skip. De utgjorde sannsynligvis en militær elite, både når det gjelder utstyr og trening. The Anglo Saxons Chronicle gir et nesten samtidig sammendrag av begivenhetene rundt slaget på Stiklestad år for år. For året 929 står det: «This year king Canute went from England to Norway with 50 ships and drove king Olav out of the land. For 1030: This year came king Olav again into Norway, and the people gathered against him, and fought against him, and he was there slain».

Som min venn sa, det er de harde fakta. Hvorfor folket hadde snudd seg mot kongen vet vi ikke, men Knut den mektige var åpenbart rik på både gull og sølv. Så skader det selvfølgelig ikke å dikte opp en fortelling med nasjonalt eller religiøst innhold, men kanskje hadde en historie om korrupte og svikfulle høvdinger vært minst like dramatisk og spennende.

Vil du vite mer om hvordan du skriver for Midtnorsk debatt? Les mer her!

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe