Forsvaret har i en årrekke gjennomført ulovlige kontroller av unge som skal avtjene førstegangstjenesten. Det har skjedd i tett samarbeid med folk i politiet. Slik praksis svekker tilliten til begge etatene.

Forsvaret har i en årrekke gjennomført ulovlige kontroller av unge som skal avtjene førstegangstjenesten. Det har skjedd i tett samarbeid med folk i politiet. Slik praksis svekker tilliten til begge etatene.

Dagens Næringsliv har de siste dagene avslørt at Forsvarets narkotikagruppe ulovlig har sjekket politiets interne register om kommende soldater. Ansatte i narkotikagruppa har fått opplysninger fra politiet helt utenom regelverket. Dette har pågått i mange år, og det har ført til at flere kommende soldater har fått nei til å utføre verneplikt.

- Praksisen med søk i politiets registre var uheldig. Slik skal det ikke være, sier forsvarssjef Eirik Kristoffersen til Dagens Næringsliv. Avdelingsdirektør Bjørn Vandvik i Politidirektoratet sier at det som har skjedd, er alvorlig, sterkt beklagelig og ikke i overensstemmelse med norsk lov.

Forsvarets narkotikagruppe blir nå nedlagt. Fra sommeren av overtar militærpolitiet arbeidet med narkotika i Forsvaret.

Historiene Dagens Næringsliv avdekker, tyder på at en del ansatte både i Forsvaret og i politiet har hatt uakseptable holdninger. Noen ser ut til å ha ment at de fleste midler er tillatt i kampen mot narkotika. Flere har vært så ivrige i tjenesten at de har brutt loven.

I politiet har det vært flere tilfeller av urettmessig ransaking på grunn av mistanke om narkotika. I Forsvaret har de altså foretatt ulovlige søk for å kartlegge kommende rekrutter. Politiet har anledning til å registrere opplysninger om personer de er i kontakt med, men bare til internt bruk. Opplysninger om situasjoner som ikke har ført til straff, havner ikke på rullebladet. Likevel har Forsvaret fått adgang til politiets register. Der har de gjort ulovlige søk.

Forsvaret og politiet må nå gå gjennom hva som har skjedd, slik at alle fakta kommer på bordet. Begge etatene er helt avhengige av at det store flertall nordmenn har full tillit til at de følger lover og regler. Med jevne mellomrom dukker det dessverre opp saker som svekker tilliten. Seksuell trakassering og overgrep i Forsvaret er et skrekkeksempel.

Forsvaret og politiet må rydde opp på flere områder. De har et stort arbeid foran seg.