Det må tas grep så norsk innhold ikke forsvinner i strømmen.

Denne uken ble det klart at tv-serien «Mammon 2» er nominert til Emmy for beste drama under den internasjonale Emmy-utdelingen i New York 20. november. Det er godt gjort. «Internasjonal» betyr her produsert utenfor USA, altså i konkurranse også med engelskspråklige serier fra blant annet Storbritannia og Australia.

Norge har tidligere fått Emmy-pris for barneprogrammet «Energikampen» i 2013, mens Annike von der Lippe i 2015 fikk første norske Emmy i dramaserie, for rollen som lensmann i «Øyevitne».

I løpet av de siste månedene har norske serier som «Okkupert» og «Vikingane» fått strålende anmeldelser i USA og England. Bedre mottagelse ute enn hjemme, er et tegn på at nivået på norsk tv-dramatikk har fått et løft de siste årene. Det trengs.

Amerikaniseringen av norsk kulturkonsum via strømmetjenestenes grep om tv-serie- og filmmarkedet, er en betydelig utfordring for norsk kultur. Omtrent halvparten av norske husstander abonnerer på én eller flere strømmetjenester. Norskandelen hos strømmetjenestene Netflix, HBO Nordic og Viaplay ligger mellom tre og fem prosent, ifølge en undersøkelse gjort av Norsk filminstitutt.

Til sammenligning har markedsandelen til norsk film på kino vært mellom 20 og 25 prosent de siste årene. Det vil være synd om brukervennlig teknologisk nyvinning som strømming av film og tv-serier fører til mer ensretting. Det vil være en klar ulempe for norsk innhold og alt innhold som ikke er amerikansk.

I forslag til et nytt EU-direktiv åpnes det for å avgiftsbelegge strømmetjenester. Tyskland og Belgia har innført avgift på området. Frihandelsorganisasjonen Efta har gått inn for at minst 30 prosent av innholdet på strømmetjenester skal være produsert i Europa. Diskusjonen om strømmetjenester skal avgiftsbelegges eller pålegges finansiering av norsk innhold, har pågått i årevis. Av hensyn til norske seere og norsk innhold er det på tide at Kulturdepartementet snart kommer med noe konkret i saken.

Les også lederen «Et krafttak må til hvis vi skal berge språket»