Når NTNUs rektor ikke viser større entusiasme, er det høyst usikkert om Trondheim får oppleve Starmus en gang til.

Starmus var en suksess. Begivenhetene i juni begeistret de som deltok. Mange barn og unge ble mer nysgjerrige på vitenskapens verden, og det som skjedde fikk stor oppmerksomhet i norske og internasjonale medier.

NTNUs egen vurdering av Starmus fastslår også at festivalen i all hovedsak var vellykket. Man kan innvende at kjønnsbalansen var helt feil, at temavalget ikke passet NTNUs profil, at vi ikke fikk de store konsertene vi var forespeilet og at flere store navn meldte avbud i siste liten. Likevel: Lille Trondheim ble satt på kartet.

LES OGSÅ: Nobelprisvinner beklaget upassende kommentar om kvinner

I Norge så 1,8 millioner TV-seere programmer som direkte eller indirekte hadde med Starmus å gjøre. Omkring i verden ble det skrevet 1200 nyhetsartikler om det som skjedde. En stor del av begivenhetene ble strømmet til mottakere i 145 land.

På ett vis er det derfor overraskende at Gunnar Bovim ikke er full av entusiasme og fastslår at Trondheim må bli vertsby også for den neste Starmus-festivalen i 2019.

Når han derimot sier til Adresseavisen at han ikke vet om NTNU bør gå inn for å kjøre «full pakke som sist», er det omtrent som å si at «én gang var nok». For hvis Trondheim skal arrangere Starmus en gang til, må entusiasmen i NTNU være sterk fra første dag. Derfor er et «kanskje» nesten et «nei».

Festivalen er avhengig av store offentlige bevilgninger. Arrangørene fikk i 2017 ti millioner kroner fra Kunnskapsdepartementet. Trondheim kommune, fylket og NTNU ga tre millioner hver, og sponsorene bidro med elleve millioner. En festival som skal motta slike beløp, må overbevise om at den er mye verdt.

LES OGSÅ: Larry King sto for festivalens morsomste innslag

Den som leser NTNUs ferske evalueringsrapport, vil fort forstå at selv om festivalen var en suksess, var det problemer i kulissene. De som har vurdert det som skjedde, peker på «kulturforskjeller». Samarbeidet mellom NTNU og de internasjonale arrangørene med Garik Israelian i spissen, var tydeligvis ikke lett.

Rapporten peker på at arrangementene utenfor selve festivalarenaen, Trondheim Spektrum, hadde uklare rammer. Det ble dessuten vanskelig å planlegge møter, begivenheter og innhold. Enkelte prosjekter ble det aldri noe av.

Det er dessuten et problem at Starmus først og fremst handler om verdensrommet, et tema som ikke står sentralt verken i undervisningen eller forskningen på NTNU. Men det visste NTNU på forhånd. Likevel sa de ja til Starmus, med stor begeistring.

LES OGSÅ LEDEREN: Starmus er velkommen tilbake

Nå har begeistringen kjølnet betraktelig, til tross for at evalueringen konkluderer med at alle hovedmålene ble nådd.

Veien videre for Starmus i Trondheim er høyst usikker. Hvis NTNU skal gå inn for å være vert en gang til, vil de ha mye sterkere kontroll over arrangementet. Det er ikke sikkert Garik Israelian og vennene hans vil godta det. Kanskje de heller vil flagre videre til en annen blomst, en annen by.

Da kan NTNU vurdere å arrangere en egen musikk- og vitenskapsfestival. Det skal godt gjøres om den får stjerneglans og internasjonal oppmerksomhet i nærheten av det som skjedde i juni, men det kan være verdt å prøve.

Stjerne: Filmregissøren Oliver Stone var en av stjernene under Starmus i sommer Nå er det usikkert om arrangementet kommer tilbake til Trondheim. Foto: Mariann Dybdahl