1000 menn dør hvert år av prostatakreft i Norge. Et screeningprogram, med en enkel blodprøve (PSA test) for alle menn over 50 år, er nødvendig for å redusere dødstallene, forenkle behandlingen og minskede store senskadene etter prostatakreftbehandlingen!

Det er nemlig viktig å oppdage prostatakreften før symptomene viser seg, fordi det skumle med denne sykdommen er at den ofte ikke gir noen symptomer før kreften har spredt seg ut av prostatakjertelen, og da kreves det oftest en mer omfattende og vanskeligere behandling.

Rolf Brovold, Leder av PROFO Sør-Trøndelag. Foto: Privat

Over 5000 nye tilfeller av prostatakreft blir oppdaget i Norge hvert år. De fleste er over 50 år, men stadig flere under 50 år får denne sykdommen. Ingen annen kreftform, uansett kjønn, har så mange årlige nye tilfeller.

Nesten 1000, eller nær tre hver dag, dør av denne sykdommen hvert år. Paradokset er at en enkel blodprøve, en såkalt PSA-test, kan berge livet til tusenvis av menn. Alle menn over 50 år bør ta PSA-blodprøve minst annethvert år. Utfordringen er at altfor få tar testen.

Norge ligger på tredjeplass i verden på den dystre listen over dødelighet som følge av prostatakreft. Da all erfaring tilsier at svært mange menn ikke går til legen før de må, og helst ikke da heller, blir oppfordringen gjennom et screeningprogram enda viktigere.

Siden det har så stor betydning for sykdomsutviklingen at denne kreftformen blir oppdaget så tidlig som mulig, før den har brutt gjennom kapselen rundt prostatakjertelen, beklager vi i PROFO, at enkelte leger uttaler seg om noe de vet for lite om.

I NRK sitt radioprogram Ekko den 1. mars 2022 kom hjertelege Wasim Zahid med følgende uttalelse, som han til og med gjentok, med litt justert ordelag, to ganger i løpet av ett minutt.

«For menn flest så er det ikke nødvendig å sjekke prostataen sin regelmessig. Du skal gå til legen for å sjekke prostataen dersom du har mistanke om at det er noe galt med den. Det vil si at du har symptomer på et eller annet med prostataen.»

For å motbevise slike påstander kjemper vi for at det skal forskes på hva et screeningprogram vil kunne bety.

I Sverige ble det gjennomført en pilotstudie med screening for et større område sør i landet. Tallene her viser at det førte til en reduksjon i dødelighet på hele 30 prosent.

Hovedargumentet mot screening har i mange år vært frykten for overbehandling, altså at mange har blitt behandlet unødvendig. Urolog Karol Axcrona ved Akershus universitetssykehus, en av landets fremste spesialister på prostatakreft, sier

«Som den europeiske urologiforeningen sier så er vi blitt betydelig flinkere til å selektere rett pasient til rett behandling de siste ti årene. Jeg vil påstå at det i dag ikke er mange pasienter som blir overbehandlet, i hvert fall ikke i den forstand at de blir unødvendig operert eller strålebehandlet.»

Det har vært lite gehør å finne hos både helsemyndighetene og politikerne for å starte et screeningprogram for prostatakreft i Norge. Men etter de siste opplysningene som har kommet fra ulike europeiske land, har vi det siste året også registrert flere positive signaler her i landet. Hvorfor ikke velge Midt-Norge for et pilotprosjekt, med grunnlag i det gode forskningsmiljøet på St. Olav, Sintef og NTNU?

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe