Små og usentrale kommuner sliter oftere med å oppfylle lovpålagte oppgaver enn store kommuner. Det bør legges til rette for færre og større kommuner enn i dag.

Denne uka la generalistkommuneutvalget fram sin utredning. Utvalget slår fast at store kommuner jevnt over oppfyller lovkravene i større grad enn små og usentrale kommuner. Oppgaver som krever spesialiserte og tverrfaglige fagmiljøer, som plan, rus og psykiatri, er mest utsatt.

Hovedutfordringen er å skaffe og beholde kompetanse. Små kommuner har ofte problemer med å etablere attraktive fagmiljøer. Flertallet i utvalget mener større kommuner er det tiltaket som på best måte vil opprettholde det såkalte generalistkommuneprinsippet. Prinsippet innebærer at alle kommuner har det samme oppgaveansvaret, uavhengig av størrelse.

Utvalget anbefaler å føre en aktiv politikk for å få færre kommuner, med virkemidler som oppmuntrer til lokale forhandlinger og sammenslåinger. Det er et godt råd. Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) vil befolkningsnedgangen fortsette i om lag 40 prosent av kommunene. Antallet innbyggere over 80 år mer enn fordobles fram mot 2050.

Presset på kommunene øker. Samtidig blir de små distriktskommunenes forutsetninger for å løse oppgavene gradvis forverret. I tillegg til sammenslåinger, anbefaler utvalget å legge til rette for mer samarbeid over kommunegrensene. Men når flere kommuner samarbeider om en tjeneste, får den enkelte kommune mindre politisk innflytelse over den. Det utgjør et demokratisk problem.

Selv om det er fornuftig med større kommuner, er ikke kommunesammenslåinger i seg selv nok for å løse problemet med at vi bli færre yrkesaktive og flere eldre i årene som kommer. En eventuell ny kommunestruktur kan derfor ikke bli noen hvilepute. Vi må uansett utvikle smartere velferdstilbud når det blir færre folk til å utføre jobbene.

Kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) sier det er uaktuelt å legge press på kommuner for å slå seg sammen. Det er ikke overraskende. Men det bør ikke hindre lokalpolitikere fra å løfte saken i valgkampen.