Trondheim kommune jobber for tiden med å etablere en fremtidig felles lokasjon for brukerrom for personer med rusavhengighet, Helse- og overdoseteamet, Gryta og Uteteamet. I en orienteringssak til formannskapet skriver kommunedirektøren at det er flere hensyn som må ivaretas ved valg av lokalisering. Det handler om samlokalisering av ulike tjenester, krav til universell utforming og sikkerhet for ansatte og brukere. Kommunedirektøren skriver også at kommunen må påregne motstand ved valg av lokalisering. Det tror jeg kommunedirektøren har rett i, og nettopp derfor er det behov for å tenke alternativt rundt lokalisering.

Det bør være særlig aktuelt å se på hvordan kommunens egne sentralt beliggende bygg, kan tas i bruk til formålet. Et åpenbart eksempel på et slikt bygg er rådhuset. I rådhuset er det i dag en rekke kontorarbeidsplasser, som vil være relativt enkelt å relokalisere til andre kommunale eller leide kontorlokaler. Eksempelvis har sørenden av rådhusets førsteetasje også adkomst fra siden av bygget, som kan tilpasses til å ivareta universell utforming. En slik løsning vil også kunne ivareta separate innganger til hele eller deler av tilbudet, dersom det er ønskelig. En lokalisering i rådhuset vil i stor grad også sikre tjenestebrukernes behov for beskyttelse mot stigmatisering.

Selv om rådhuset er tenkt å fungere mest som et eksempel i dette innlegget, så blir det definitivt et ja fra meg, dersom det blir aktuelt.

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

Vil du vite mer om hvordan du skriver for Midtnorsk debatt? Les mer her!