Byplankontoret foreslår å gjøre om Krigsseilerplassen ved Royal Garden Hotel til et aktivitetsområde med yrende folkeliv, attraksjoner, rutebåtanløp, badeanlegg, flytebrygger og en paviljongbygning med servering og tjenesteyting. Trondheim kommune lider tydeligvis av langt fremskreden agorafobi; angsten for det åpne rom og fortettingshysteri.

Langt verre er det at det fra offentlig hold atter vises liten respekt overfor krigsseilernes innsats og sjøfolkene som falt for sitt land. Hele plassen, også kalt Honnørbrygga, er et minnested for disse, med Kristoffer Leirdals monument til minne om de falne sjøfolkene under krigene i 1914-1918 og 1940-1945.

Det er kommet forslag om å flytte Tavern til Krigsseilerplassen. Foto: Kim Nygård

I den såkalte Tollboden på plassen (det lille røde huset) hadde krigsseilerne i mange år sitt klubbhus. Jeg var markedssjef på Royal Garden Hotel i mange år, og en gang på nittitallet ønsket hotellet å gjøre en påbygning av kongressavdelingen ved å utvide et stykke ut mot honnørbrygga.

Som en «homage» overfor krigseilerne foreslo vi å lage en fondvegg ut mot Honnørbrygga med en kunstnerisk beskrivelse av krigsseilerhistorien, samt en fast historisk utstilling om krigsseilerne inne i den planlagte utvidete kongressalens foaje.

Krigsseilerforeningen var sterkt i mot noen utvidelse som nærmet seg krigsseilermonumentet. Jeg fremla ideen i et møte hos krigsseilerforeningen, og jeg kan ikke påstå at applausen var øredøvende. Formannen takket for foredraget og avsluttet med å si: Jeg er meget skuffet over deg Jens Fredrik.

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe