Det er viktig at folk kan identifisere seg med sine folkevalgte, også når det gjelder lønn eller godtgjøring. Når bystyret i Trondheim nå skal vedta nytt godtgjøringsreglement, er det viktig at politikerlønna ikke øker mer enn for de fleste andre yrkesgrupper.

Tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser at avstanden mellom lønna folkevalgte og dem de representerer, er for stor. Bystyret bør derfor støtte innstillinga fra finans- og organisasjonskomiteen i kommunen. I neste runde bør en ny modell for politikergodtgjørelser drøftes, for eksempel ved å knytte de til medianlønna. Altså til hva som er vanlig inntekt – til de som tjener akkurat «midt på treet».

Stortingsrepresentantenes godtgjøring justeres vanligvis hvert år. I år vedtok Stortinget å endre lønna fra 987 997 kroner til 1 064318. De fleste folkevalgte verv i Trondheim godtgjøres som prosentandeler av stortingsrepresentantenes godtgjøring. For eksempel får et medlem av formannskapet en godtgjøring som er 91 prosent av stortingsrepresentantenes.

Ni av ti jobber med lavere bruttoinntekt enn et medlem av formannskapet med månedslønn på ca. 75 000 kroner. Fri Fagbevegelse.no publiserte 2. juli i år snittlønna for 360 yrker. Det viser at et formannskapsmedlem har lønn som nummer 21 av de 360 yrkene. Det er ikke bra for demokratiet med store ulikheter mellom politikerlønn og det generelle lønnsnivået i Norge.

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe