Helse- og omsorgstjenestene i Trondheim kommune har behov for en plan før neste sommer.

Enhetsledere og tillitsvalgte i helse- og omsorgstjenestene i Trondheim kommune varslet før sommeren om en bemanningskrise som kom til å bli verre enn noen gang tidligere. Nå skal den utfordrende sommeren under lupen. Til Adresseavisen sa helse- og velferdsdirektør Wenche Dehli at det i tillegg til mangel på personell har vært store kapasitetsutfordringer knyttet til stor pågang av sykehuspasienter. Helsepersonell i kommunen har vært under stort press. Hun kalte det en sommer med «rovdrift» på de ansatte.

Situasjonen for velferdstjenestene i Trondheim er uholdbar. Sommerens bemanningskrise er bare toppen av et isfjell med høy belastning over mange år. Helsepersonell har blitt vant til å strekke seg langt, og gjøre det beste ut av situasjonen. Det er urimelige villkår for de fleste over tid.

Rekruttering og utdanning er selvfølgelig viktig, vi trenger flere hender i omsorgen, men først og fremst må de som arbeider i kommunens helse- og omsorgstjenester nå, få en arbeidshverdag som gjør at de ønsker å bli i jobbene sine. Etter en spesielt presset sommer i kommunen kan flukt fra helsesektoren bli en av de største utfordringene fremover.

Underbemanning går ikke bare ut over de ansatte. Den rammer beboere og brukere av tjenestene. Kvaliteten på grunnleggende sykepleie, forebygging og aktivisering svekkes da ansatte må gjøre tøffe prioriteringer på grunn av tidspresset. Det er uverdig for alle parter.

Etter en muntlig orientering fra Dehli i formannskapet 9. august, ga flere politikere uttrykk for bekymring. De ba om en plan for neste sommer. Roar Aas (Ap) mente en grundig evaluering må til og etterspurte en konkret tiltaksliste. Det er bra. Saken krever at politikerne viser engasjement, men skal bemanningskabalen gå opp, må de som styrer Trondheim også vise vilje til å prioritere når budsjettene skal behandles.