22. august er det den internasjonale tvillingdagen. Det å være tvillingmor er fint og krevende på samme tid. Det å se gleden tvillinger har av hverandre er verdifullt. Tanken på at de alltid vil være to er betryggende. I dag vil jeg rette oppmerksomheten mot oss superhelter. Tvillingmødre som bærer frem to, ammer to, flaskemater to og har våkenetter med to barn. Det å være tvillingforelder er noe helt spesielt. Tvillingsvangerskap regnes som risikosvangerskap. Vi møter forståelse gjennom svangerskapet, med god oppfølging rundt fødsel. Fødestuene fylles opp med helsepersonell. Mor og tvillinger blir tatt ekstra godt vare på. Jeg er usikker på hvor mange ganger jeg fikk høre ordnet risiko under svangerskapet. Den ekstra omsorgen det medførte var god og betryggende. Det er tross alt mer å bære frem to barn enn ett. Foreldrepermisjon for tvillingforeldre er økt, det er positivt, men dessverre stopper støtten der.

Efia Marie Damba møtte god oppfølging i sitt tvillingsvangerskap, men skriver at risikoen for tvillingmødre ikke avtar med fødselen. Foto: Privat

Risikoen for tvillingmødre avtar ikke etter fødsel. Det er 77 prosent større risiko for at tvillingmødre får fødselsdepresjon enn andre mødre. Jeg blir sjokkert hver gang jeg ser tallene. Hvor ble det av forståelsen og kunnskapen? Tilretteleggingen og omsorgen vi ble møtt med i svangerskapet? Plutselig ble det stille. Tvillingmødre er stort sett som andre mødre, men det er en ting som skiller oss. Vi har to barn på samme utviklingstrinn med noe likt omsorgsbehov. Tvillingmødre er superhelter som dekker dobbelt behov hver dag og hver natt. Denne superkraften straffer seg for mors helse, for det medfører stress og utbrenthet. På sikt har tvillingmødre en dårligere psykisk helse enn andre mødre. Som samfunn kan vi ikke godta at så mange tvillingmødre blir syke.

Jeg sitter ikke med svarene eller kunnskapen. Men jeg har gjort meg noen tanker om helsestasjonens rolle. Har de ressursene de trenger for å følge oss opp? Hvordan kan vi forebygge fødselsdepresjon? Risiko ved fødsel var et tema gjennom hele svangerskapet, kanskje burde kvinnehelse vært i like stort fokus. Fødselsdepresjon rammer ikke bare kvinnen. Det kan ramme barna og resten av familien. Det er ingenting som tilsier at tvillingmødre har dårligere helse i utgangspunktet. Vi må sørge for å ivareta deres helse, også etter svangerskapet. Gratulerer med tvillingdagen alle tvillinger, tvillingforeldre, venner og familie av tvillinger. En ekstra varm tanke til utslitte tvillingmødre som sliter med depresjon, jeg heier på dere!

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe.