Sendrektighet og ansvarsfraskrivelse har skapt en pinlig norsk dopingskandale.

Norge har rotet seg inn i en pinlig dopingskandale som nå brukes for alt den er verdt i russisk propaganda. Denne gang er det ikke russerne som er problemet, men norsk sendrektighet. Det er pinlig at norsk antidopingarbeid stilles i et tvilsomt lys. Det skjer fordi norske idrettstopper og myndigheter ikke har fulgt opp advarsler og sørget for et tillitvekkende system for dopingtest av norsk idrettsungdom.

Det er NRK som over lang tid har fulgt saken som i realiteten startet i 2019. Da gjorde Barne- og familiedepartementet det klart at den norske barneloven gjør at dopingtester av mindreårige ikke kan utføres uten foreldrenes samtykke. I praksis har det ført til knapt noen idrettsutøvere under 18 år har blitt testet uanmeldt i Norge de siste åra. Samtidig er det lite sannsynlig at det ikke foregår doping i norsk ungdomsidrett. Dermed kan det reises tvil om Norge er på linje med reglene til Verdens antidopingbyrå Wada.

Norges idrettsforbund, Antidoping Norge og flere norske regjeringer har brukt altfor lang tid på å rydde opp i en uholdbar situasjon. NRK har avdekket at Norges idrettsforbund har kjent til problemene i flere år og at det i brev till Barne- og familiedepartementet tidlig i fjor ble bedt om en lovendring for å redde norsk idretts omdømme. I verste fall kan Norge bli nektet å arrangere internasjonale mesterskap, med internasjonal tvil om norsk antidopingarbeid.

I en sak preget av sendrektighet og ansvarsfraskrivelse hos mange, er barneombud Inga Bejer Engh befriende klar. Hun ber barne- og familieminister Kjersti Toppe (SP) komme på banen og sørge for at personer mellom 15–18 år kan gi samtykke til dopingtester. Om det krever lovendring, bør det gjennomføres. Vi nordmenn liker å tro at norsk idrett er renere og mindre preget av doping enn i de fleste andre land. Da kan vi ikke ha regler og praksis som gir selv russere gode argument for å reise tvil om akkurat det. Ungdom med idrettsambisjoner må selvfølgelig tåle å bli testet for doping – også uten foreldrenes godkjennelse.