OSLO: Snorre Valen (25) og Lars Myraune (65) er begge førstereisgutter i Stortinget. På litt forskjellige fartøy.

Denne uken har over 60 nyvalgte representanter debutert i nasjonalforsamlingen. SVs Snorre Valen (25) fra Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag Høyres Jon Myraune (65) er blant disse nykommerne.

–Høyhastighetstog. Det bare må vi få til i denne perioden.

SVs unge supertalent fra Sør-Trøndelag vipper på brillene. Snorre Valen har i ett år vært ganske sikker på at han nok kom til å bli stortingsrepresentant i høst. Heldigvis varte ikke valgkampen lenger, spøker han selvironisk på partiets vegne.

Nå har han vært på Stortinget i et par dager og tar i mot på et midlertidig kontor.

Han var en av de aller siste som ble plassert i en fagkomité – energi- og miljøkomiteen. Programerklæringen kommer idet vi setter oss. Valen er blitt regjeringspartiets SVs miljøpolitiske talsmann. Tog er miljøvennlig. Og de rødgrønne har flertall.

Den pensjonerte generalmajoren Lars Myraune hadde for så vidt ikke tenkt å drive det lenger i politikken enn til å være en aldeles populær ordfører hjemme på Frosta. Det har han vært i seks år.

Tvilte seg frem

Myraune trengte tre måneder på seg til å bestemme om han skulle svare ja til nominasjonskomiteen i Nord-Trøndelag Høyre som ville ha ham på førsteplass. Det var kona Kjersti som til slutt bestemte. Til både ektemannens og nominasjonskomiteens store overraskelse sa hun ja.

–Hun tenkte vel at det var ganske så lenge siden nordtrønderne hadde sendt Høyre-folk til Oslo, ler Myraune og vipper på mustasjen.

Det holdt så vidt. Sambygdingene på Frosta, som truet med å ikke stemme Høyre fordi de ville beholde ordføreren hjemme, knuste landstallene for Høyre. Men ellers i Nord-Trøndelag nøyde 8,9 prosent seg med å stemme på Høyre. Det måtte et utjevningsmandat til for å få Myraune på Stortinget for Nord-Trøndelag Høyre. Nå skal han friste tilværelsen i mindretall for de ikke-sosialistiske. Og være halvparten av hele Midt-Norges representasjon i Transport- og kommunikasjonskomiteen.

–Vi blir to fra Nord-Trøndelag i komiteen. Det er best at sørtrønderne oppfører seg, om de vil ha mer vei, smiler Myraune – før han gir seg i kast med å fortelle om hvor kollegialt og hyggelig han allerede opplever Stortinget. På kryss av så vel parti- som fylkesgrenser.

–Men det var jo forbasket at flertallet røk for oss. Jeg har tenkt en del på at det kan bli traurige fire år i opposisjon. Men jeg får bygge nettverk, samarbeide, påvirke og lirke som best jeg kan, sier Myraune.

Valen og Myraune har så ulikt utgangspunkt som det er mulig å få. Valen spiller i rockeband og har egen internettblogg og 1341 som følger ham på Twitter. Myraune er pensjonert offiser, har ledet Natos luftoperasjoner på nordflanken og har poteter hjemme på Frosta som fortsatt står i jorda.

Men begge gløder de for sin politikk og sine ståsteder. Og begge reiser første gang i nasjonalforsamlingens mange offisielle og uoffisielle irrganger denne høsten.

Den første uka har lærekurvene og tilvenningene vært bratte, men fullt ut til å leve med, forsikrer begge.

–Selve stortingssalen – rommet – gikk det for så vidt raskt å venne seg til. Salen er flott. Høytidelig. Men ordskiftet, debatten og talerstolen¿ Det er veldig spesielt, må jeg si, sier Valen – også han litt høytidelig.

Til tross for sin unge alder, har Valen faktisk representert SV i Trondheim bystyre og fylkestinget i Sør-Trøndelag i seks år.

I trontaledebatten mandag denne uken, ble unge Valen umiddelbart kastet i manesjen til replikkduell med Myraunes sjef, Erna Solberg.

–Om Datadirektivet. Jeg synes det gikk greit, jeg, sier Valen og repeterer resonnementet om at Høyre er i skvisen.

Myraune debuterte også i trontaledebatten.

Han holdt eget innlegg senere på kvelden – om verdien av brede forlik i Stortinget. Det er ikke mye annet å gjøre når den andre gjengen har flertall.

Han synes likevel det var høytidelig.

–Jeg har jo travet forbi her i gata titt og ofte, men aldri tenkt tanken på at jeg en gang skulle stå på talerstolen her på innsiden. Det var litt høytidelig, men mest morsomt å debutere med trontaleinnlegg, sier Myraune.

Nytt liv

Denne uken har altså førstereisgutta brukt til å flytte inn i nye leiligheter og kontorer. De har forestått høytidelig åpning, testet talerstolen og kommentere statsbudsjett.

De har også hilst på nye partikolleger og ønsket seg sine fagfelt, men fått seg tildelt helt andre komiteer. Slik er det på Stortinget.

Valen har dessuten vært hjemme i Trondheim og holdt festtale på Uka, mens Myraune har rigget trådløst nettverk og forsøkt å få opp potetene som regner bort hjemme.

Myraunes familiegård på Frosta har historie som strekker seg tilbake til 1559. Valen kommer egentlig fra Torshov.

–Og tenk. Nå har jeg flytta inn i Parkveien. Jeg hadde aldri trodd jeg noen gang skulle bo på Vestkanten.

Med det gjør han.

Sammen med samboer Linn har han nå flyttet inn i egen stortingsleilighet i hovedstanden.

–Den er liten, men pen. Møblene måtte ut.

–Leiligheten min har tekjøkken. Og en stue som er på størrelse med senga hjemme. Det blir stortingsrestauranten, bestefartjenester for barnebarna her i Oslo og å pendle hjem til kona for meg, humrer Myraune.

Men først venter budsjettdokumenter og stortingsdokumenter på herrene som skal styre landet.

–Dette blir stort. Jeg føler meg forpliktet til å jobbe 20 timer i døgnet, sier Valen.

simen.granviken@adresseavisen.no

Ny i gjengen: Plasseringen i stortingssalen følger fylkesgrensene og rekkefølgen man blir valgt i. Snorre Valen er ny i gjengen, men blir tatt godt i mot av «veteranene» Eva Kristin Hansen, Tord Lien, Arne L. Haugen og Ola Borten Moe.

Ny på Stortinget

Skårunger: Snorre Valen (25) og Lars Myraune (65) er begge førstereisgutter i Stortinget. Denne uka debuterte de med trontaledebatten. Foto: Kristin Svorte