Ansatte i Forsvaret som har et varsel på seg, bør ikke kunne forfremmes før varslingssaken er ferdig behandlet.

Igjen har dårlig håndtering av varsel i Forsvaret rystet norsk offentlighet. Ap foreslår nå flere tiltak, blant annet at personer med varsel på seg, ikke kan forfremmes før saken er behandlet. Vi støtter forslaget.

– For å unngå at dem det er varslet på kan komme videre uten konsekvenser, må vi sette inn tiltak, sier forsvarspolitisk talsperson Nils-Ole Foshaug i Ap til NRK. I tillegg foreslår han at du ikke kan få tjenesteuttalelsen, som er en form for sluttattest, før saken er ferdigbehandlet. En slik innstramming er fornuftig. Så lenge en ansatt er involvert i en personalsak, kan ikke hen gå videre i en ny rolle før saken eventuelt er ute av verden.

En av de største fagforeningene i Forsvaret, Norges offisers- og spesialistforbund (NOF), er derimot skeptisk til forslaget om å nekte forfremmelse. NOF mener en slik regel i for stor grad bryter med rettsprinsippet om at du skal anses som uskyldig inntil det motsatte er bevist. Vi stiller oss uforstående til at rettsvernet utfordres. Det er ingenting i veien for at vedkommende som har fått et varsel på seg, kan bli forfremmet etter at saken er lukket.

En rekke NRK-saker om ukultur, trakassering og overgrep viser at Forsvaret har en vei å gå både når det gjelder arbeidsmiljø og varslingsrutiner. Da de første sakene ble rullet opp, lovet forsvarssjefen og forsvarsministeren bot og bedring. Og Forsvaret har gjort mye. Men nylig fortalte Silje Falmår (22) fra Grong åpent om mobbing, seksuell trakassering og overgrep i førstegangstjenesten. Hun hadde varslet både på vegne av seg selv og kvinnelige medsoldater. Historien hennes avdekket at ledelsen behandlet henne og innholdet i varslene på en sjokkerende dårlig og inkompetent måte.

Nye retningslinjer er derfor avgjørende for at Forsvaret skal bli en moderne arbeidsplass der soldater og annet personell trives og likebehandles. I en slik sammenheng er det åpenbart at en person ikke kan få en ny stilling så lenge vedkommende er involvert i en pågående varslingssak. Hvis dagens praksis fortsetter, bli ikke ødeleggende adferd tatt på alvor.