Statsrådens kritikk av grønt hydrogen gir inntrykk av at regjeringen er dårlig samkjørt.

I forrige uke ble det kjent at Statkraft har inngått avtale med teknologiselskapet Nel for mer produksjon av grønt hydrogen i Norge. Grønt hydrogen lages med elektrisitet fra fornybar kraft. Det kan for eksempel brukes som drivstoff. Men nyheten ble dårlig mottatt av Ola Borten Moe (Sp), som på Facebook skrev at slik produksjon er «lysår unna å være forsvarlig eller fornuftig». Denne uka gjorde han en pinlig retrett.

– Jeg vil ta en grad av selvkritikk, det har blitt en noe større sak enn jeg hadde regnet med, sier Borten Moe til TV 2. Debatt om produksjon av grønt hydrogen er bra, men statsrådens ordvalg i den aktuelle Facebook-posten var oppsiktsvekkende. Fordi energitapet er stort, mente Sp-toppen at samarbeidet mellom Statkraft og Nel innebar å sende en stor del av norsk kraftproduksjon «rett i dass».

Dette står i sterk kontrast til den rødgrønne regjeringens offisielle holdning. Både næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) og olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) var til stede da avtalen mellom Statkraft og Nel ble offentliggjort. Dette visste ikke Borten Moe, forteller han til TV 2. Men på Facebook lenket han til pressemeldingen der Vestre og Aasland var avbildet og sitert.

Aasland har rykket ut for å korrigere sin statsrådkollega. Det er bare overskuddskraft som skal benyttes i denne hydrogensatsningen, påpeker han. Kraften ville ellers ikke blitt utnyttet. Borten Moe sier denne uka at han ikke visste dette heller. – Innenfor den rammen er jeg klar over at hydrogen kan være fornuftig, uttaler han nå.

Borten Moe er statsråd for forskning og høyere utdanning. At han ikke ser verdien av fornybar hydrogenproduksjon, er nedslående. At han i sosiale medier opptrer som en slags energiminister, er pussig. Statsminister Jonas Gahr Støre uttalte denne uka at Borten Moe «tar feil i konklusjonen om hydrogen».

Saken gir inntrykk av at regjeringen er dårlig samkjørt. Det styrker neppe velgernes tillit til at de rødgrønne kan tilby stødig ledelse gjennom krisetider, ei heller løse fremtidens energiutfordringer.