I Norge har vi i dag ei ulikhetskrise. De som har mest, får stadig mer. Enten det er nye sveitsere, store flernasjonale bedrifter, eller Høyres donorer har de ulike krisene i verden samlet penger der det allerede var mye fra før. Man har jo ikke tryllet frem de midlene, så hvor kommer de fra? Fra de med minst, enten det er de på trygd, de med lav arbeidsinntekt, de uføre, og de mange andre som merker for første gang at nå er ikke inntekta i nærheten av å strekke til. Ingenting er mindre sosialdemokratisk enn det.

Etter at Høyre har brukt åtte år på å gjøre dette problemet så stort som mulig, er det naturlig at Arbeiderpartiet som styringsparti i Trondheim, Trøndelag, og Norge gjennomfører tiltak. Det er vi som har det politiske ansvaret, omtrent over hele linja, og det skal vi ta seriøst.

Et tiltak man definitivt bør se på, er endringer i eiendomsskatten. Fordi eiendomsskatten er en av kommunens viktigste inntektskilder, samme hvordan man vrir og vender på det. Likevel betyr selvfølgelig ikke det at den er perfekt.  Bunnfradraget i Trondheim i dag er på knappe 550 000 kroner, desidert lavest av storbyene.

AUF ønsker at de mer dyre boliger skal betale mer i skatt. Foto: privat

Dersom man for eksempel økte dette til 1 250 000 og kompenserte med å øke satsen til 4 promille, ville man hatt en mye mer sosial, omfordelende, og god skatteordning. Da ville alle med en bolig verdt seks millioner eller mindre fått lik eller lavere skatt, mens de med mest måtte betalt noe mer. Det er langt over gjennomsnittsprisen på en bolig i Trondheim, de aller fleste ville fått mer å rutte med, og særlig de med minst.

Med en slik ordning bidrar man til å redusere forskjellene. Skatten skal tross alt ikke være der for å trykke de rike ned, men for å hjelpe de svakeste opp. Likevel er det de som har mest, som kan og bør naturligvis bidra mest, det har Ap alltid stått for. Derfor er en mer sosial beskatning et av de enkleste tiltakene vi har for å bekjempe ulikhetskrisa, fordi sånn skal vi faktisk ikke ha det i Norge, og hvertfall ikke på Arbeiderpartiets vakt.

Det er nettopp dette AUF i Trondheim har gått inn for, og det er jeg stolt av. Flere medlemmer i Ap har uttrykt støtte til en slik endring, men det har ikke skapt en debatt av den grunn, noe jeg etterlyser. Velgerne ser etter faktiske løsninger, ikke fine ord og tomme løfter. Derfor håper jeg inderlig at Trondheim Ap tar denne utfordringen, og at vi får en skikkelig debatt i byen om hvordan boligene våre skal beskattes. Det er med slike tiltak vi får fire nye år, ikke med å bestemme oss for å gjøre akkurat det samme som før når målingene bikker 20-tallet.

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe