To enkle ord representerer nå et hav av overgrepshistorier på sosiale medier. «Me too».

Emneknaggen #metoo har den siste uken florert både på Twitter, Facebook og Instagram. Tusenvis av mennesker, for det meste kvinner, bekrefter at ja, dette har også skjedd meg. Noen forteller åpent om sine personlige erfaringer med overgrep og seksuell trakassering.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Slik blir du et lykkeligere menneske

Kampanjen på sosiale medier dukket opp i kjølvannet av anklagene mot filmprodusenten Harvey Weinstein. Hollywood-guruen anklages for å ha begått seksuelle overgrep over flere tiår. Skuespilleren Alyssa Milano lanserte emneknaggen #metoo. «Hvis alle kvinner som har blitt seksuelt trakassert eller overfalt merker innlegget på sosiale medier med #metoo, vil det kanskje gi et bedre bilde av problemets omfang», skrev hun i et innlegg.

Filmkritiker Britt Sørensen (61) i Bergens Tidende er en av dem som ble motivert til å bryte tausheten. På Facebook forteller hun om to konkrete hendelser som har preget livet hennes siden. I det ene tilfellet var hun 13 år og ble voldtatt. «Det er ikke vår skam, men overgriperens skam, og det må vi si veldig klart ifra om», sier hun til TV2. Å skrive om dette for åpen scene, ble for hennes del som å stikke hull på en byll. Den påfølgende natten sov hun som en stein.

Slike alvorlige krenkelser har heldigvis ikke rammet meg, fastslår mange. Men hvis du tenker deg om, så har du kanskje erfart en form for seksuell trakassering. #metoo-kampanjen omfatter ikke lenger bare de groveste overgrepene, men også mange av de kjipe tingene som mange kvinner nærmest ser på som en del av livet. Episoder der du ble antastet, klådd på eller sjikanert. Der du var offer for ryktespredning og slengbemerkninger. Enten i skolegården eller på ungdomsfesten. Som au pair, fersk ansatt på den første jobbfesten eller på bussen.

Da #metoo dukket opp, var også min første tanke at jeg har sluppet unna. Men etter hvert som alle #metoo-ene dukket opp, begynte jeg å tenke etter. Nå minnes jeg en haug med ubehagelige episoder. Ikke på arbeidsplassen, men blant annet som ung student i Frankrike. Der kunne jeg bli antastet av unge menn på gata, på høylys dag på vei til butikken. Det hendte jeg fikk uanstendige middagsinvitasjoner fra eldre menn i nabolaget (Det var ikke betalingen det skulle stå på, kunne de forsikre meg om). Jeg ga egentlig litt blaffen og har nærmest glemt det. #metoo gjør meg derimot bevisst på at verden er full av idioter, og at det ikke bare er meg de går til angrep på.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Gåten i Beitstadsundet

Selv om kampanjen primært retter seg mot kvinner som opplever fysiske overgrep og seksuell trakassering, er ikke dette hele problemet. Også menn opplever sjikane og overtramp fra kvinner, og verbal seksuell trakassering foregår også mellom personer av samme kjønn. Forskerne Mons Bendixen og Leif Edward Ottesen Kennair ved NTNU har kartlagt trakassering blant elever i videregående skole. Funnene tyder på at gutter i like stor grad som jenter opplever at andre gutter trakasserer dem. De blir kalt homo, stemplet som løsaktig eller seksuelt uattraktiv.

Menn som krenker kvinner utnytter ofte kvinner i en sårbar situasjon. Andre tilfeller handler også om manglende raffinement fra mannens side. Noen menn er rett og slett klønete og lite fintfølende, særlig i fylla. De er sannsynligvis ikke drevet av lyst til å krenke, men adferden kan oppleves som en krenkelse for den som blir utsatt for det. Så lenge menn i all hovedsak er de som må være aktive og ta initiativ på sjekkemarkedet, er det også i de fleste tilfeller kvinner som er ofre. Hadde rollene vært omvendt, kunne det selvsagt ha vært menn som satte i gang en #metoo-kampanje.