Jeg kjenner ingen som ikke hadde respekt for Berge Furre som politiker, historiker og teolog. Nå er han død, 78 år gammel.

Respekt er en ting. Det var et resultat av hans virke i politikk og samfunnsliv. Som sterk akademiker, var han også politiker, og samlet i sin tid venstresiden på et vis. Det var en beskjeden, nøysom og forsiktig mann som frontet det som etter hvert ble til Sosialistisk Venstreparti (SV), og som laget en mulig plattform etterfølgerne kunne gjør suksess med.

Les også: Minneord: Berge Furre

Berge Furre var en underlig kar som mange av oss journalister likte. Først og fremst fordi han var så kunnskapsrik og så til de grader orientert om sakene han hadde ansvar for. Men også fordi han alltid hadde et nasjonalt og internasjonalt perspektiv, selv om hverdagen i Stortinget kunne handle om trivielle landbrukspolitiske spørsmål. Han var alltid venn med sine fremste politiske motstandere på høyresiden, og det var et gjensidig vennskap.

Les også: - Vemodig at Furre er død

Sett i ettertid ble Berge Furre ingen stor partileder for SV. Han tok på seg en tilnærmet umulig oppgave, men fikk samlet hovedstrømmene innenfor en splittet venstreside. Furre var kanskje den minst folkelige partilederen SV har hatt. Kanskje kunne han fungere i kirken, som den presten han i voksen aldere også ble. Men som partibygger fungerte han dårlig, og som karismatisk taler om mulig enda dårligere. Furre kunne innholdsmessig holde de beste taler og appeller, men både Stein Ørnhøi, Erik Solheim og ikke minst Kristin Halvorsen hadde en langt sterkere kraft og fremføring. Langt mer enn Furre kunne de appellere til nye velgere.

Det er likevel sant som SV-toppene nå sier at en bauta i SVs historie og i norsk samfunns- og åndsliv er borte. SV har hatt mange sterke ledere uten popularitet eller stor velgersuksess. Berge Furre er trolig den sterkeste. Han skapte etter hvert den moderne venstresiden i Norge, og var en nytenkende og uredd politiker. Han satte spor etter seg på mange områder i norsk politikk, fra EU-kamp og landbruk til internasjonal solidaritet og personvern. - Han framhevet aldri seg selv, men det ble jo tyst når han tok ordet fordi han ruvet så mye med sin innsikt, analyse og kapasitet, sier Kristin Halvorsen.

Les også: – En bauta i norsk samfunnsliv

Sett fra utsiden har han vært en inspirator for mange, uavhengig av politisk ståsted. Tidligere statsminister og Høyre-leder Kåre Willoch sier det slik: - Berge Furre var en helt spesielt kunnskapsrik, handlekraftig og karakterfast politiker. Han og jeg var jo dypt uenig om meget, men min respekt for han var hele tiden meget stor, og jeg satte meget stor pris på ham som kollega.

Berge Furre vil bli husket som en av de viktigste på venstresiden etter krigen.