Før helga kom Rita Ottervik (Ap) og de andre storbyordførerne med sterk kritikk mot Støre-regjeringens avgjørelse om å åpne for kommuneskilsmisse i Kristiansand. Vi forstår godt at ordførerne reagerer.

Under den forrige regjeringen ble Søgne og Songdalen slått sammen med Kristiansand i 2020. Tvangssammenslåingen møtte stor motstand, spesielt i Søgne. Men som Klassekampen meldte fredag, advarer Ap i Søgne sin egen statsminister mot reversering. De mener forholdene i den tidligere kommunen var preget av kameraderi og dårlig styring.

Meningene er delte om hvor ille det sto til i Søgne før. Men de siste årene har ansatte i de tre kommunene skapt en helt ny organisasjon. Det har kostet tid , krefter og penger. Det fremstår fullstendig meningsløst å bruke tid, krefter og penger på å slå strek over den innsatsen som er lagt ned.

Også rent prinsipielt er avgjørelsen svært problematisk. I regjeringsplattformen fikk heldigvis Ap gjennomslag for at oppløsning av tvangssammenslåtte kommuner kun kan skje dersom kommunestyret selv ønsker det. I desember sa de folkevalgte i Kristiansand nei til å utrede oppsplitting. Daværende kommunalminister Bjørn Arild Gram (Sp) presiserte at kommunestyret bestemmer. Men så ble han byttet ut med partikollega Sigbjørn Gjelsvik. Til sterke protester fra Ap i Kristiansand velger han å se bort fra regjeringsplattformen og overkjøre lokaldemokratiet i byen.

Det er vanskelig å forstå hvordan Ap kunne gå med på dette. I ei tid der prosjekter kuttes og alle blir bedt om å belage seg på tøffere økonomiske tider, gir det ingen mening å bruke penger på å gjenopprette gamle kommuner. Mandag reiser en presset Jonas Gahr Støre til Kristiansand for å møte Ap-ordfører Jan Oddvar Skisland. Vi håper samtalen mellom de to fører til at Støre tar til vettet og snur.